Annons
Nyheter

Rattfyllo körde rakt in i polisbil

Nyheter • Publicerad 27 februari 2007

ÖLANDSBRON

Polisen upprättade en vägspärr för att få stopp på rattfylleristens vansinnesfärd på fel sida av E22:ans vajerräcke. Men rattfylleristen stannade inte utan körde rakt in i polisbilen med två öländska polismän.

Annons

Båda polismännen fick söka läkarvård efter kollisionen, men klarade sig efter omständigheterna bra med mindre skador på armled, knä och nacke, respektive värk i vänster sida.

VANSINNESFÄRD

Det var den 28 maj förra året som 40-åringen var på en fest i Färjestaden. Det dracks en hel del öl, vin och sprit. Efter ett tag blev 40-åringen osams med de övriga festdeltagarna och satte sig i sin bil för att köra mot Kalmar. Mannen har efteråt inget minne av det som inte kan beskrivas på något annat sätt än en ren vansinnesfärd. Han körde över Ölandsbron, förvirrade sig norrut mot Rockneby innan åter svängde söderut mot Kalmar. Klockan var då tjugo i två på natten.

I höjd med Lindsdal, där E22:an är delat i två plus ett körfält med vajerräcke emellan, fick ett par chockerat se hur en bil kom emot dem i det enfiliga körfältet. För att i möjligaste mån undvika kollision fick paret styra mot diket. Ändå träffades bilens bakre del av rattfylleristen som inte gjorde någon ansats att vare sig stanna eller väja.

BLINKANDE LJUS

En poliskvinna som inte var i tjänst såg rattfyllots framfart och lade sig efter honom för att rapportera om framfarten till polisens ledningscentral. Vid avfarten till Ölandsleden kunde två öländska polismän sätta upp en vägspärr för att hejda mannen.

Med blinkande ljus försökte de att göra föraren uppmärksam på att stanna. Föraren saktade ned farten till 25-30 kilometer i timmen, så att de bägge polismännen trodde att han skulle stanna.

Polisen på passagerarsidan öppnade och ställde sig bakom dörren för att polismålningen skulle synas ännu tydligare. Men rattfyllot fortsatte att köra rakt mot polisbilen. Först sex-sju meter från polisbilen gjorde föraren en ansats att svänga.

– Inom loppet av någon sekund inser jag att föraren inte är kapabel att ens väja, beskriver en av polismännen sekunderna innan rattfyllo brakade in i polisbilen.

KASTADES BAKÅT

Annons

Polisen som stått utanför polisbilen träffades i bröstet av dörrens insida och kastades bakåt med ryggen i asfalten. Den andre polisen fångas upp av bilbältet och slungas bakåt mot ryggstödet.

De båda polismännen kom upp och konstaterade tillsammans med poliskvinnan att det var en kraftigt omtöcknad man som satt bakom en utlöst krockkudde i den fortfarande rusande bilen.

Mannen var så berusad att poliserna inte lyckades få någon normal kontakt med honom. Provtagningen av 40-åringen visade att denne hade en promillehalt på 1,83 promille. Åklagaren Magnus Ling åtalar nu 40-åringen för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons