Annons
Nyheter

Rätt att åtala anser åklagaren

Nyheter • Publicerad 2 mars 2007

KALMAR/BYXELKROK

Kammaråklagare Gunilla Öhlin anser att det var rätt att åtala 49-åringen från norra Öland.– Det finns ett starkt motiv, det finns en stark indiciekedja och det var också mycket viktigt att ge offentlighet åt utredningen, säger Gunilla Öhlin till Ölandsbladet.

Annons

Timmarna efter tingsrätten offentliggjort domen mot dem mordmisstänkte 49-åringen från norra Öland kommenterar kammaråklagare Gunilla Öhlin utfallet.

– Men jag har inte hunnit läsa domen, det ska jag göra i lugn och ro under helgen. Tingsrättens ogillande av åtalet var väntat, det förstod jag när rätten släppte den åtalade efter knappt en timmes överläggning.

”ALLT ELLER INGET”

Hon vill ändå inte beskriva rättens underkännande av åtalet som ett bakslag.

– Absolut inte, vare sig för mig eller åklagarkammaren. Jag hade hoppats på fällande dom för de anhörigas skull och jag förväntade mig också en fällande dom. Det finns ett starkt motiv och en stark indiciekedja.

Gunilla Öhlin har samtidigt förståelse för att tingsrätten valde att fria 49-åringen.

– Vi pratar om livstids fängelse här, allt eller inget, då kan jag ha viss förståelse för att rätten vill ha någon form av teknisk bevisning. Å andra sidan finns det mål där enbart starka indicier räckt för fällande dom.

KORTEN PÅ BORDET

Förutom motbilden och indicier hade Gunilla Öhlin ett tredje skäl för åtalet.

– Det var väldigt, väldigt viktigt att ge offentlighet åt utredningen, att lägga alla korten på bordet. Det har brunnit mycket på norra Öland och som jag förstått det finns det en stor oro hos allmänheten. Folk låser om sig, vilket de inte har gjort tidigare.

Annons

Dagarna efter frigivningen av den åtalade fick Gunilla Öhlin många samtal från vänner och anhöriga till det mördade paret och de som ringde mådde inte bra, berättar hon. Hur de mår i dag kan hon inte uttala sig om.

ÖVERKLAGAR (INTE)?

Gunilla Öhlin hade under fredagen inget svar på om hon ska överklaga domen eller ej.

– Det kan finnas utrymme för överklagande, men först måste jag läsa och begrunda domen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons