Annons
Nyheter

Rakskum orsakade OKG-larm – pentylresterna var polisens

Nyheter • Publicerad 10 juni 2008

OSKARSHAMN

Åklagare Gunilla Öhlin beslutade i går att lägga ned förundersökningen mot de två personer som tidigare varit misstänkta för förberedelse till sabotage mot kärnkraftverket i Oskarshamn för knappt tre veckor sedan.

Annons

Det var när en anställd skulle passera in på OKG:s område som denne slumpmässigt togs ut för en säkerhetskontroll. En plastpåse med en förpackning raklödder visade då positivt resultat för sprängämnet TNT (trotyl). Flera provtagningar gjordes och samtliga visade positivt utslag enligt mätinstrument.

POLISENS EGET SPRÄNGMEDEL

SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping, undersökte resterna av plastpåsen med innehåll, men hittade vare sig TAPT eller TNT. Det man fann var rester av PETN (pentyl) och nitroglycerin – men detta kommer troligen från den transport som plastkassen gjorde i bombtransportvagnen, varför kontamination från denna inte kan uteslutas, medger polisen. Resterna av sprängmedlet kom således inte från den utpekade mannen – utan från polisens bombtekniker.

JAN L LINDGREN

Fotnot:Polisen har även i samband med förhör med mannen noga undersökt hans händer och fingrar och inte heller där funnit några spår av TAPT, TNT eller andra explosiva sprängämnen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons