Annons
Nyheter

Rökeri eldhärjat – jämnas med marken

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

BYXELKROK

Rökeri och fisk, allt gick upp i rök.

Annons

– Ett hårt slag. Som vi förstår finns det inget annat alternativ än att jämna byggnaden med marken, säger Anneli Billsten, som tillsammans med maken Ulf arrenderar Byxelkroks Rökeri.

Marknadshelgen i Byxelkrok på norra Öland fick en lika oväntad som ovälkommen start, vid halvelvatiden på lördagen började fiskrökeriet vid hamnplanen brinna.

Brandmän från Löttorp samt sommarstyrkan på Böda camping hade i den friska vinden en tuff uppgift att släcka elden som med stor sannolikhet startade i en av de fyra rökugnarna.

– Det var där lågorna slog ut. Vår son och kallskänkan fanns inne lokalerna när det började brinna och kom ut utan att skadas och det är huvudsaken – att ingen person skadades, säger Anneli Billsten.

SKAL

Fastigheten förvandlades till ett eldhärjat sotigt skal.

– Utifrån ser det inte så skadat ut, men det är inte mycket mer än att väggarna står upp. Takstolarna är som kol och det finns sprickor i stenväggarna. Mycket är vattenskadat.

– Enligt brandmännen måste fastigheten jämnas med marken.

För att få bukt med elden tvingades räddningstjänsten övergå från traditionell vattensläckning till skumsläckning.

I branden fördärvades mängder av fisk för flera hundratusen kronor.

Annons

– Den rökta fisken i kylen förstördes och fisken i frysen låg i frigolitlådor och blev oätbar av ångorna från frigolitmaterialet, det stinker, beskriver Anneli vars make ägnade måndagen åt röjning och inventering.

– Vi tar en dag i taget och det ska väl reda upp sig till slut, det finns ju försäkringar.

NEDLAGT

Såväl rörelse som fastighet ska vara försäkrade.

– Eftersom det inte finns någon brottsmisstanke och då poliserna samt brandmännen snabbt gjorde bedömningen att branden startade i en av ugnarna kommer vi inte att göra en teknisk undersökning av fastigheten, säger polistekniker Johan Bruun med tillägget:

– För oss är ärendet nedlagt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons