Annons
Nyheter

Räddningstjänsten ska kunna rycka ut på hjärtstopp

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2007

ÖLAND

I veckan blev det klart att den öländska räddningstjänsten ska kunna få larm av SOS Alarm om att rycka ut till människor som drabbats av hjärtstillestånd. Detta efter att ett avtal har slutits mellan landstinget och räddningstjänsten.

Annons

– Vi har kommit överens muntligt om ett avtal, säger Bengt Andersson, räddningschef på Öland.

Möjligheten till att häva hjärtstopp har funnits sedan i juni, då alla öns sex brandstationer försågs med defibrillatorer genom en gåva från Vårdstiftelsen i Borgholm. Personalen utbildades samtidigt av ambulanspersonal i handhavandet av utrustningen. Dock fanns inga rutiner om att SOS Alarm skulle larma räddningstjänsten när personer drabbas av hjärtstillestånd, eftersom inget avtal om detta fanns mellan räddningstjänsten och landstinget.

– Vi skulle givetvis ha använt utrustningen om vi hade påträffat personer med hjärtstillestånd när vi var ute, men vi fick inte larm om det direkt. Men det får vi nu, säger Bengt Andersson.

TEKNIKUTVECKLING

Hittills har hjälpen till personer med hjärtstillestånd skötts enbart av ambulanspersonal, men teknikutvecklingen har gjort att utrustningen numera med enkelhet kan handhas även av räddningstjänstens personal.

– Den här utrustningen är väldigt lätt att använda. Den är självinstruerande och den känner automatiskt av om det förekommer hjärtaktivitet, säger Bengt Andersson.

På Öland finns ambulanser stationerade i Mörbylånga, Borgholm och Löttorp. Om någon av dessa är ute på annat uppdrag då ett hjärtstillestånd inträffar inom dess normala upptagningområde kan det ta längre tid för en annan ambulans att ta sig till platsen, än vad det gör för räddningstjänsten.

– Eftersom räddningstjänsten finns på fler platser än ambulansen så kan det inträffa situationer då räddningstjänsten kan nå fram snabbare än ambulansen, säger Bengt Andersson.

VÄRDEFULL MÖJLIGHET

Enligt avtalet kommer SOS Alarm att larma räddningstjänsten om de bedömer att räddningstjänsten kan nå fram till den behövande personen minst 20 minuter snabbare än ambulansen. För att räddningstjänsten ska larmas måste det också vara tydligt fastställt att det handlar om hjärtstillestånd samt att hjärt-lungräddning redan pågår på platsen.

Annons

– Även om jag inte tror att vi kommer få larm av den här typen så ofta, så är det den dagen det väl inträffar väldigt värdefullt att vi har den här möjligheten att rädda människoliv, säger Bengt Andersson.

Totalt har defibrillatorerna kostat 122 000 kronor och har helt och hållet bekostats av Vårdstiftelsen i Borgholm.

– Vi känner en oerhört stor tacksamhet mot Vårdstiftelsen för att de skänkt den här utrustningen, det är ett mycket betydelsefullt tillskott för oss, säger Bengt Andersson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons