Nyheter

Räddningstjänsten - ny myndighet?

Nyheter • Publicerad 15 februari 2010

ÖLAND

Räddningstjänsten (brandkåren) – visst är väl det en myndighet som  direkt kan stoppa exempelvis brandfarliga byggprojekt?

Nej, faktiskt inte. Men just den öländska räddningstjänsten föreslår en ändring på den punkten. Och såväl Räddnings – som Boverket följer med intresse det öländska förslaget.

Räddningstjänsten (eller brandkåren som vi brukar säga) har i gemene mans ögon alltid haft en slags pondus över sig om att också vara en myndighet.

Men så förhåller det sig inte. Det är miljö- och byggnadsnämnden som formellt  är myndighet för byggreglernas brandskyddsförordningar och normer.

Spelar då det någon som helst roll?

Jo, på fältet kan det få oanade konsekvenser. Det vill säga, när den organisation – Räddningstjänsten, som givetvis har den absoluta kompetensen och erfarenheten i brandskyddsärenden, inte är direkt inblandad i byggärenden.

OLIKA TOLKNINGAR

Ett exempel på det är den olyckliga branden på Hotell Borgholm för några år sedan.

– Av Haverikommissionens rapport framgår att vissa saker, däribland en utrymningsväg, inte var åtgärdade, berättar räddningschef Bengt Andersson.

– Myndighetsutövning i samband med byggnation och tillsyn av löpande verksamhet var inte samordnad mellan byggnadsnämnd och räddningstjänst.

• Klassiskt fall av ett ärende som hamnar mellan två stolar?

– Ja, något åt det hållet. Och det kan hända att vår bedömning av  brandsäkerhetskaraktär inte står i samklang med den bedömning som byggnadsnämnden gör.

– För den enskilde är inte det förstås inte särskilt bra att något så viktigt som en byggnads brandskydd kan tolkas eller bedömas olika.

BÖDA HOTELL

Vad Bengt Andersson och säkerhetssamordnare Anders Sporrong, vill åstadkomma är att man Räddningstjänsten får status av myndighet.

– Att man nyttjar den kompetens och erfarenhet som vi besitter. Konstigare än så det inte.

Förslaget innebär nu inte att miljö- och byggnadsnämnderna måste ”dela med” sig av bygglovsavgifter och liknande. Men vad Räddningstjänsten ändå strävar efter är att konkret få rätt, alternativt skyldighet, att delta i beslutsfattande och byggsamråd.

• Har du något exempel på hur det hade kunnat se annorlunda ut om ert förslag redan vore genomfört?

– Böda Hotell är ett sådan typexempel. Där planerades för ändrad verksamhet (ett hem för utsatta flickor, red.). Vi begärde en brandskyddsdokumentation just för att det planerades för en förändring av verksamheten.

– Men byggnadsnämnden bedömde att det inte behövdes något bygglov.

Ärendet överklagades av en privatperson som bland annat hänvisade till Räddningstjänstens skrivelse.

– Men hade vi varit med från början hade vi givetvis sett till att det upprättats en brandskyddsdokumentation i samband med det ett förnyat bygglov.

Hursomhelst väcker det öländska initiativet ett visst intresse på riksplanet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt även Boverket, som båda anser att det öländska förslaget är fullt genomförbart, har meddelat att de med intresse följer utvecklingen av förslaget.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.