Annons
Nyheter

Räddningen nära för fiskfabriken

Nyheter • Publicerad 31 maj 2006

ÖLAND

Efter lång tid av pessimism kring fiskfabriken i Kårehamn kommer nu mer optimistiska signaler. Räddningen är nära.– Det finns en huvudintressent som är mycket intresserad av anläggningen i Kårehamn samt oss yrkesfiskare, berättar fiskarbasen Tore Johnsson från pågående och positiva förhandlingar.

Annons

Ännu råder stor tystnad om detaljerna i förhandlingarna där målet är att hålla fiskfabriken öppen med fortsatt stark anknytning till yrkesfisket på Öland.

– Inget är färdigt, men saker och ting börjar ta form. Jag kan inte tala om vilken huvudintressenten är, men kan säga så mycket att det är relativt nytt företag som avancerar rätt duktigt på kort tid, säger Tore Johnsson, ordförande för Ölands Fiskareförbund och delaktig i ”räddningsarbetet”.

– Företaget är väl etablerat i fiskebranschen med filétering och distribution till konsument som huvudinriktning. De är bra på att få ut fisk på lokala marknader och det är just det vi ölandsfiskare vill.

– Samtidigt är de inte enbart intresserade av torsk utan vill jobba med flera andra fiskarter. Och vi yrkesfiskare måste bredda oss.

garanti

Yrkesfiskets roll i den troliga nyetableringen är att stå som leverantör och garant.

– Det handlar om leveransavtal med garanti. Dels får fabriken garanti på att de får fisk, dels får jag som fiskare garanti på att jag kan leverera min fisk.

I detta syfte har yrkesfiskarna bildat ekonomisk förening. Ett 30-tal personer ska ha visat intresse för medlemskap.

– Några funderar, andra har redan bestämt sig för att vara med.

Formen ekonomisk förening passar fisket bra, anser Böda-sonen Tore och berättar att förhandlingarna helst bör vara klara till midsommar.

Annons

– Sedan kommer semesterperioden. Absolut sista-datum är i augusti.

ljusare ut

Fiskfabrikens nuvarande ägare hade tänkt att stänga anläggningen i morgon (fredag), men de positiva signalerna från yrkesfisket gör att datumet flyttats fram.

– Han, Wall, kör fram till torskfiskestoppet den 15 juni och det är bra, kommenterar Tore belåtet.

– Ja, nu ser det ljusare ut. Det vore himla roligt om det blir något.

Kommunledningen i Borgholm är informerad om den nye intressenten och den förbättrade situationen.

– Jag hade ett oerhört positivt möte med yrkesfiskarna i veckan och går detta i lås är det en väldigt spännande framtidssatsning, hoppas kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c).

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons