Nyheter

Prutat på slottet - avtal nära

Nyheter • Publicerad 11 januari 2006

BORGHOLM

Pruta lönar sig.Genom envist köpslående har Borgholm prutat bort nära en halv miljon kronor på slottet.– Vi drar linan åt samma håll. Jag förväntar mig att ett preliminärt hyresavtal kan skrivas inom ett par veckor, säger Anders Magnusson, fastighetsverkets förhandlare i slottsfrågan.

Efter intensiva förhandlingar är fastighetsverket och kommunen mycket nära att signera ett tio år långt hyres-avtal gällande Borgholms slott.

Det preliminära kostnadsinriktningsförslag fastighetsverket presenterade för kommunledningen i tisdags mottogs med entusiasm. Pratet om över en miljon i i årshyra var plötsligt ett minne blott.

Kostnaderna Anders Magnusson presenterade var i stora drag dessa:

Årshyra för ny entrébyggnad:466 000 kronor

Årlig nyttjanderättskostnad:100 000 kronor

Årlig avgift för ombyggt kök/modulkök:10 procent på omsättning överstigande 4,9 miljoner kronor.

Kommunen har satt hyrestaket till 654 000 kronor.

– Nu ska man veta att detta är väldigt preliminära siffror, vilket jag också var väldigt tydlig om, säger Anders Magnusson, fastighetsförvaltare på fastighetsverkets regionskontor i Karlskrona, och rapporterar om kommande och brådskande beslut.

bråttom

I vågskålen finns EU-stöd – står den nya entrébyggnaden inte klar innan utgången av 2006 fryser EU-pengarna inne och då faller ”allt”.

– Vi har interna beslutsgångar på fastighetsverket som brådskar. I morgon (torsdag) väntar inriktningsbeslut och vid ett positivt sådant görs riskanalys på fredag.

– Mer säkra siffror har jag nästa vecka.

Han berättar om ”positiv dialog” med Borgholms kommun.

– Mötet i veckan var väldigt positivt och båda parter vill samma sak, att verksamheten på slottet ska utvecklas. Vi drar linan åt samma håll.

Förklaringen till det bantade och prutade hyreskravet ska vara "billigare” entrébyggnad.

– Kostnaderna kring entrébyggnaden har skurits ner, byggkostnaden är lägre än tidigare och därmed är också hyreskostnaden lägre.

överraskad

Även för kommunen är det bråttom.

– Samtliga partier i Borgholm bjuds in till gemensamt gruppmöte på tisdag nästa vecka för att diskutera slottsfrågan. Dagen efter, på onsdag, har kommunstyrelsen sammanträde då beslut måste fattas, berättar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, nöjd med vändningen i slottsfrågan.

– Jag är positivt överraskad. Genom jättejobb av Anders Magnusson finns nu helt nya och bättre förutsättningar än tidigare.

Det lönar sig att pruta?!

– Det har det gjort, men det var också nödvändigt. Vi har sett hur man förbyggt sig på andra håll och där verksamheten i och med höjda kostnader drabbats negativt.

Slottets förlust för 2005 var preliminärt 750 000 kronor, det nya hyresavtalet höjer årskostnaden med åtminstone 400 000. Vad talar för att slottet klarar den kostnadshöjningen?

– Entrébyggnaden medför effektivare organisation och därmed lägre personalkostnader. Nytt kök, oavsett lösning, möjliggör fler gästabud. I paketet ingår även utökad parkering, vilket öppnar för stora konserter utanför slottet.

Ett nytt slottsavtal mellan Borgholm och fastighetsverket ska preliminärt omfatta åren 2007 – 2017.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.