Nyheter

Protester mot uppsägning av dagmamma

Nyheter • Publicerad 25 mars 2009

– Några av oss funderar på att flytta. Det känns som att kommunen sviker oss.

När den enda dagmamman norr om Borgholm sägs upp får småbarnsföräldrarna i Byxelkrok nog och protesterar högljutt.

Vid halvårsskiftet och efter 27 år i yrket mister Yvonne Karlsson i Byxelkrok jobbet som dagmamma. För snart tolv månader sedan sades hon upp på grund av barnbrist.

I dag, när uppsägningstiden på ett år närmar sig sitt slut, finns en handfull barn hos henne och än fler är på väg till i höst, men kommunens beslut står fast.

– Från den sista juni måste vi föräldrar, alla med jobb här uppe i Byxelkrok, åka till förskolan i Böda istället, men det ska ju stängas 2011. Alternativet då blir förskolan i Löttorp och åtta mil att åka varje dag, konstaterar Elisabeth

Englund, taleskvinna för den drabbade föräldrargruppen, fem familjer stor.

Med långa restider som inkräktar på arbetet i de egna företagen, i Elisabeths fall ICA i Byxelkrok, samt dryga drivmedelskostnader protesterar de mot kommunens val att stänga dagmamma-verksamheten i Byxelkrok.

– Vi har inte tid och råd att åka åtta mil om dagen! Men politikerna och tjänstemännen som fattar besluten lyssnar inte på oss, det är noll i respons.

Argumenten för att upphöra med dagmamma-verksamheten, ekonomi och utbildning, underkänns av föräldrarna.

– Kommunen säger att det är ett ekonomiskt beslut, men Yvonnes verksamhet är billig i jämförelse så det stämmer inte. Vi föräldrar anser att kommunen kan dra ner på personalen i Böda för att kunna behålla Yvonne men de lyssnar inte.

– Det sägs också att Yvonne inte har någon utbildning för verksamheten, men hon har ju jobbat i yrket i 27 år.

Även Böda ses som nödlösning.

– Helst inte, personligen vill jag ha mitt barn i hemmamiljö de första åren, hos dagmamma. Genom att säga upp Yvonne finns inte den valmöjligheten kvar. Närmaste dagmamma är i så fall i Borgholm!

Föräldrargruppen har vid ett flertal tillfällen diskuterat situationen med representanter från utbildningsförvaltningen och utbildningsnämnden, senast i förra veckan.

– Men det gick som vi trodde, de lyssnar inte.

Kampviljan är ändock stor.

– Vi ger oss inte. Det här berör hela bygden och fler än vi föräldrar kommer att reagera och agera.

Föräldrarna ser ett mönster, ett dystert sådant där Byxelkrok mer och mer förvandlas till ett sommar-samhälle.

– Vi känner oss svikna av kommunen. Några av oss funderar på att flytta härifrån, säger Elisabeth Englund.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.