Annons
Nyheter

Projekt ger hopp för padda

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2009

Nu är de grönfläckiga paddorna på plats vid Långe Jan.

Våtmarkerna är just i färd att färdigställas och på måndagseftermiddagen släpptes de första paddorna ut vid Ölands södra udde.

Annons

Farorna är många för de 400 små paddorna.

– Vi hoppas att relativt många kommer att överleva, säger Claes Andrén, Nordens Ark, som fött upp paddorna vilka via länsstyrelsens försorg nu fått ett nytt hem på Öland.

Grönfläckiga paddor har tidigare funnits på Öland, men landskapsbilden har förändrats och med det också förutsättningarna för paddornas liv.

Våtmarker har dikats ut och strandängar växt igen.

1994 hördes den grönfläckiga paddan för sista gången på Öland vid Högby hamn, där ett avlopp förorenade viken och tog knäcken på de sista paddorna.

2003 gjordes försök att inplantera grodarten igen. Men det visade sig att de miljöer som återskapades för den grönfläckiga paddan vid naturreservatet i Horn också var perfekt för vattensalamander och flodkräftor.

– Men vi var där i somras och såg då i alla fall två hannar och det kan finnas fler kvar, berättar Susanne Forslund, länsstyrelsens ansvarige när det gäller arbetet för utrotningshotade djur.

Vid Ölands södra udde har farorna minimerats. Här finns inga kräftor eller vattensalamander. Inte heller någon fisk att tala om och med hjälp av råttfällor ska också råttorna hållas ifrån paddorna.

– Här finns det goda möjligheter för paddorna att gömma sig, äta och leka, beskriver Claes Andrén.

Det faktum att Ölands södra udde är ett av Ölands största besöksmål ser experterna bara som positivt för paddorna.

Annons

Ingen padda är den andra lik. Varje padda har sitt speciella mönster. Det gör att en padda kan identifieras och på så sätt dokumenteras. De projektansvariga hoppas att allmänheten vill hjälpa till med att fotografera paddor de stöter på, dock med den reservationen att inte röra djuren.

– Det ger oss en ypperlig möjlighet att följa upp arbetet, säger Susanne Forslund.

Redan nästa år kommer en ny omgång paddor att planteras ut på liknande sätt vid Ottenby. Hur många beror på hur många ur årets kull som klarat sig.

Framöver planerar länsstyrelsen också att plantera ut grönfläckiga paddor på strandängarna längs Ölands sydostkust och Högby hamn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons