Annons
Nyheter

Projekt för Borgholms framtid

Nyheter • Publicerad 18 december 2007

BORGHOLM

Under hösten har det hållits en rad möten inför ett kommande utvecklingsarbete av Borgholms stad. Bakom projektet står Borgholms Cityförening och Borgholms Fastighetsägarförening som tillsammans med kommunen har bildat en samverkansgrupp för att dra upp riktlinjerna för en EU-ansökan.

Annons

Näringslivschef Anders Nyholm har presenterat ett utkast till ”Framtid Borgholm”, ett projekt som är tänkt att sträcka sig över tre år med början i vår. I det sägs att målet med projektet är ”att forma Borgholm som en attraktiv centralort, som med bibehållen småstadsprägel har en levande stadskärna med ett konkurrenskraftigt utbud, varierat utbud av restauranger och samhällsservice och som erbjuder ett boende och en miljö i toppklass.”

– Vi räknar med att komma igång med projektet i april, då den gemensamma näringslivsorganisationen med Mörbylånga kommun startar. Samtidigt kommer den att arbeta fram ett parallellt projekt för Mörbylånga tätort. Ett sådant tandemarbete ökar möjligheten till EU-pengar. Tänkbara finansiärer är Sparbanksstiftelsen, Borgholms Cityförening, Borgholms Fastighetsägarförening, Regionförbundet, Borgholms kommun och EU, säger Anders Nyholm och tillägger att man nu försöker hitta en kvalificerad projektledare.

FRAMTID FÖR MÖRBYLÅNGA?

Den totala årsbudgeten för ”Framtid Borgholm” ligger på en miljon kronor om året i tre år och inrymmer en projektledartjänst på heltid, kontor och verksamhetskostnader. Förra veckan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Borgholm att medfinansiera projektet med 200 000 kronor per år i tre år, under förutsättning att övrig medfinansiering beslutas. Medlen tas ut kommunstyrelsens EU-konto.

Ölandsbladet har försökt få reda på hur långt man har kommit i Mörbylånga, men har inte lyckats nå näringslivssekreterare Gun Karlesand för en kommentar. En sak är dock säker, Mörbylånga tätort är i stort behov av en sådan här injektion. För 30-talet år sedan var Mörbylånga en livaktig köping med en lång rad butiker i olika branscher och sockerbruket som motor. Idag återstår inte så många och till detta kommer nedläggningen av Forsheda. En ljuspunkt i mörkret är dock planerna på bostadsbyggande i hamnen som, om de realiseras kan ge Mörbylånga en framtid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons