Procordia sviker Öland fabriken läggs ned och alla 30 mister jobbet
FÄRJESTADEN
Procordia Food AB tar sin hand från Öland och flyttar verksamheten till Eslöv. Men ingen av de 30 anställda i Färjestaden får följa med, varför besvikelsen var stor bland personalen när de fick beskedet i går.
Alla är väldigt nedstämda, men vi har ju jobbat här så länge, så alla känner varandra väl och försöker stötta varandra, säger den lokala fackklubbens ordförande Daniel Gorevitz, som skall börja MBL-förhandla nästa vecka.
Även fabrikschef Ulrika Hörnell berättar att det var en tryckt stämning bland personalen, som gick hem från fabriken sedan de mottagit beskedet i torsdags. I förmiddags samlades de igen för att ställa frågor till ledningen och tala igenom det som hänt, men på fabriksgolvet stod maskinerna stilla under resten av dagen.
KÖPER EJ ARGUMENTEN
Vi får mindre betalt för våra produkter, men måste bibehålla en vettig lönsamhet, förklarade Glenn Lorentzon, produktionsansvarig Procordia Food, som tillsammans med informationschef Helena Giertz och personaldirektör Christer Grönberg åkt från huvudkontoret i Eslöv för att invänta styrelsens dom.
Vi förväntade oss möjligheten att det kunde bli det här beslutet. Det är därför vi finns här på plats, säger han.
Men få var nog de som med hull och hår svalde ledningens argument, att en ökad konkurrenssituation från utlandet och de större livsmedelskedjorna medför ett högre krav på en effektiv produktion med samordning i större enheter (det vill säga Eslövfabriken) mindre känsliga för säsongsvariationer i synnerhet som alla, inklusive ledningen, var överens om att fabriken i Färjestaden gått bra både vad gäller kvalitet som ekonomi.
Det här är verkligen en effektiv fabrik, så det handlar inte om det, utan att få ner produktionskostnaderna genom en enhet istället för två, betonar Glenn Lorentzon.
De anställda säger att man förstått att de konkurrerat med Eslövfabriken om jobben.
Vi gör ju jättebra resultat här hela tiden. Men det spelar uppenbarligen ingen roll hur bra, de lägger ner oss ändå. Så egentligen vill man inte köpa de argumenten överhuvudtaget. Jag kan kanske förstå det sett i ett längre perspektiv, men inte att det skulle gå så fort, säger Daniel Gorevitz.
ETT VÄNTAT BESLUT
Inte förrän i november informerades fackklubben om att ölandsfabrikens framtid utreddes. Därefter har dock personalen fått fortlöpande information.
Men vi visste ju inte hurilla det verkligen var förrän beslutet togs, säger Daniel.
Ulrika Hörnell påpekar att man varit väldigt öppen mot personalen under hela processen.
Det gjorde väl att beslutet var väntat. Men det är klart att det är med stor ledsamhet man mottagit det. Hoppet är ju det sista som överger människan.
Men nu ser det onekligen hopplöst ut för de 30 heltidsanställda, varav sex tjänstemän, samt de 3040 säsongsarbetarna som blir av med sina arbeten. Ingen av dem kommer erbjudas något jobb inom koncernen, förutom ett par månader i vår på Fågelmarafabriken eller under högsäsongen i Eslöv. I Eslöv varslades redan förra året ett 80-tal personer, vilka inte heller kan räkna med arbete trots att ölandsfabrikens produktion förläggs dit.
Det är ett rätt tufft klimat på Procordia Food överhuvudtaget just nu, förklarar Ulrika Hörnell, som dock fortsätter att planera produktionen i Färjestaden som man just nu är mitt uppe i.
DRABBAR ÄVEN ODLARE
När gurksäsongen börjar är det dock stopp. Då flyttas maskinerna till Eslöv, där allt skall vara på plats senast vecka 20 för att kunna ta sig an årets skörd av öländska gurkor. Även öns gurkodlare lever dock farligt. Avståndet till fabriken i Skåne gör dem mindre attraktiva. Ju längre de måste transporteras, desto dyrare och således olönsammare för Procordia Food blir det.
Det kommer med all sannolikhet ske en förändring på leverantörssidan, men ingen dramatisk på kort tid. Men den volym av gurkor som i dag odlas på Öland kommer minska över tid, medger Glenn Lorentzon och berättar att ett möte kommer att hållas med gurkodlarna inför kommande säsong.
Men de anställda på ölandsfabriken har alltså inte ens gurksäsongen att se fram emot. För dem gäller det att redan nu börja leta efter något annat att göra.
Det svåra är inte att behöva jobba någon annanstans. Det är att man tänker på att det är så hård konkurrens om jobben här i regionen, säger Daniel Gorevitz, som arbetat på fabriken sedan 1994 (fast anställd sedan 2000) och nu tänker försöka komma in på någon yrkesutbildning i stället.
Men ett jobb i närheten står naturligtvis högst på önskelistan.
Det vore ju drömmen, tycker han.
Kommunalrådet Saga Sigvardsson (c) tycker det är mycket tråkigt och beklagligt med nedläggningen för både de anställda och för näringen.
Det är viktigt att ha förädlingen på nära håll.
Kommunen erbjöd sig därför att hjälpa till, men fick ingen respons på detta.
Men jag förutsätter att de kommer ta sitt ansvar för de anställda och tillsammans med Arbetsförmedlingen försöka hitta andra jobb eller utbildningar.
FOTNOT: Kommunens näringslivschef Tage Selander har ej varit tillgänglig för någon kommentar.