Nyheter

Priset för testet - 400 kronor

Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

ÖLAND

En räkning på 399 kronor för ett test på Facebook. Nu vill 18-åringen på Öland varna andra för bluff-fakturorna som det slovakiska företaget Pitacassi skickar ut.

En 18-årig tjej på Öland gjorde ett helt vanligt test på Facebook som handlade om hennes personlighetstyp. Ett par veckor senare får hon en räkning på 399 kronor hem i brevlådan.

– Det stod absolut ingenting om det när jag gjorde testet. Hade jag vetat att jag skulle få en sådan räkning så hade jag aldrig gjort testet, säger hon.

Med hjälp av en vän kontaktade hon Konsumentverket .

– De sa att jag inte skulle betala räkningen. Hade jag betalat pengarna så hade det varit en bekräftelse och då hade jag kunnat få en jättehög räkning till efter det.

KÄNDES SOM HOT

Med räkningen fanns också en röd lapp med texten ”Om du inte betalar kommer ärendet överlämnas för delgivning genom stämningsman/delgivningsman som tar personligen kontakt med dig i bostaden eller på arbetsplatsen”.

– Det kändes som ett hot, säger 18-åringen.

Företaget som skickat ut räkningen är slovakiskt och heter Pitacassi. Konsumentverket gick i början av februari ut och varnade för dem. På hemsidan uppmanar man konsumenter att vara försiktiga när de är inne på den här typen av webbplatser. De skriver även att man inte ska uppge personuppgifter som personnummer eller mobiltelefonnummer på okända webbplatser.

Den öländska 18-åringen hoppas nu att allt ska vara löst.

– Får jag en påminnelse så ska jag gå till polisen. Det sa de på Konsumentverket, säger hon.

Hon trodde knappt att något sånt här kunde hända.

– Det är helt sjukt.

NIKKI KRISTIANSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.