Nyheter

Prioritera vägar före mitträcke

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

BORGHOLM

Vägverket prioriterar fartkameror och mitträcken – kommunen vill se rondeller och bättre vägar.

– Bättre vägar är viktigare än mitträcken, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efter en träff med Vägverket.

Borgholms kommun och Vägverket går i otakt. Satsningen på mitträcken, om än i Mörbylånga kommun, samt fartkameror köps inte till fullo av kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Jag ser hellre att man prioriterar bättre vägar där trafikanterna inte riskerar vattenplaning, det är viktigare än fartkameror och mitträcken, anser Borgholms högst uppsatte politiker.

När kommunledningen nyligen träffade representanter från Vägverket fanns hela 13 punkter på dagordningen, däribland rondell vid Borgholms slott, satsning på mellanvägarna (Runsten–Glömminge, Laxeby–Köpingsvik) och upprustning av väg 136 norrut samt väg 924.

KATASTROFAL

Under punkten ”investering i trafikövervakningskameror och mitträcken i relation till behovet av investeringar och upprustningar av vägar” fick kommunledningen möjligtet att framföra synpunkterna om annan prioritering, dock utan större avtryck i protokollet. Cirkulationsplats vid slottet ser kommunalrådet som mycket viktig.

– Där är trafiksituationen katastrofal på sommaren.

Vägverket tryckte å sin sida på behovet av trafikstudie inför detaljplanearbetet i Stora Rör, där en redan knepig trafiksituation kan bli än värre i och med nybyggnation och inflytt.

SKÅPEN TOMMA

Fartkamerorna efter 136:an är för övrigt ett kapitel för sig. Som Ölandsbladet tidigare berättat är Rälla-kameran spektakulärt knockad till marken medan resterande står overksamma.

Starten ser dessutom att fördröjas på grund av el-brist, montörerna har inte lyckats dra fram el till skåpen. Flera av stolparna saknar även kamera, det är tomt och innehållslöst vilket en och annan lastbilschaufför noterat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.