Annons
Nyheter

Premiär med pompa och ståt

Nyheter • Publicerad 13 juni 2008

BYXELKROK

Igår gjorde färjan Solsund sin första tur för säsongen mellan Oskarshamn och Byxelkrok, och det var en premiär som inte passerade obemärkt. Hundratals männinskor, såväl bofasta som sommargäster, fanns på kajen för att välkomna m/s Solsund med skepparen Håkan Ottosson på bryggan.

Annons

Sedan något år arrangeras Färjans Dag vid just detta tillfälle och bakom arrangemanget står Byxelkroks AIK, som numera bytt skepnad från idrottsförening till samhällsförening, och Intresseföreningen Ölands Norra.

BAIK:s ordförande Tomas ”Linus” Olsson, tillika party-DJ, stod för den musikaliska inramningen med en rejäl ljudanläggningen och tre väskor med CD-plattor packade som sillar.

Bygdepoeten Astrid Andersson, som gett ut flera diktsamlingar, läste ”Sommar i Byxelkrok” ur ”Tankar vid solnedgången”. Ett uppskattat inslag som belönades med dubbla applåder.

Så närmade sig Solsund hamninloppet, eskorterade av Jörgen Swärd i sin Ölandsnipa. Och det blev en pampig, eller snarare pompig entré, eftersom Linus spelade ”Pomp and Circumstances” av Edward Elgar.

När landgången fällts ned klev skepparen Håkan Ottosson iland och fick ta emot en välkomstblomma av representanter från intresseförening, samhällsförening och kommunen.

Med på färjan fanns både bilar och cyklister och på kajen väntade ett tiotal bilar på att få komma ombord.

Färjans Dag avslutades med att alla bjöds på kaffe.

ROLF NILSSON

Fotnot:Solsund gör i sommar två dagliga dubbelturer fram till och med den 24 augusti. Färjan tar cirka 30 bilar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons