Annons
Nyheter

Premiär för unik ölandswhisky

Nyheter • Publicerad 14 november 2007

ÖLAND

Dyrbara unika droppar, färdiga att avnjutas till fullo om tre år.

Annons

– En fruktig och mjuk whisky med ö-stuk i form av sälta och tång, hoppas Gunnar Dahlberg på Wannborga Bränneri & Vingård om Ölands första whisky.

Viner av druvorna utanför husknuten, egen grappa, även cocnag och calvados droppar understundom ur den blänkande destillationsapparaten i handslagen koppar så varför inte, när Ölands enda lagliga hembränningsapparat ändå är igång, prova.... egen whisky? Landets första ö-whisky? Öland första? Kalkstenens svar på torviga smaksensationer från Isle of Jura? Ölmästaren Morgan Peilot från Ölands Gårdsbryggeri och vingurun Gunnar Dahlberg på Wannborga Bränneri & Vingård rätade ut alla frågetecken och enades efter flera år av diskussioner om whiskyproduktion.

MED SMAK AV SÄLTA OCH TÅNG

Mäskspecialisten Morgan tog hem 250 kilo maltkorn av Ale Pale-typ, blandande mäsk efter all whiskykonstens regler och efter en tid i jäsning var det dags: I en tunn stril rann det första whiskydestillatet ut under noga kontrollerade former.

– Väldigt exklusivt. De första whiskydropparna på Öland, även om det inte får kallas whisky, säger Gunnar Dahlberg med stolthet och glädje i rösten.

Starka grejer, kunde övriga på plats konstatera vilket bekräftades av alkohol-mätaren som guppade runt 80-procentstrecket. Detta första kok ska ge cirka 100 liter och därefter väntar tre år av lagring i amerikanska Bourbonfat. Först då, senhösten 2010, är dagens destillat riktig whisky. Hur smakar den då? Gott!

– En fruktig och mjuk whisky med ö-stuk i form av sälta och tång. Denna första årgång är utan röksmak, det rökiga ska vi ha i kommande årgångar, säger Gunnar Dahlberg och tror att samarbetet mellan vingården i norr och gårdsbryggeriet i söder ska resultera i sisådär 1 000 liter färdig Ölands-whisky det första försäljningsåret.

– Säg att vi max har 2 000 liter. Priset ska bli minst 1 000 kronor litern, avslöjar Dahlberg, som endast kan sälja via systembolaget och direkt till restauranger med serveringstillstånd.

ÖLÄNDSKT LIKA BRA SOM SKOTSK

Ingen av de inblandade tror att öländsk whisky av tvång ska vara sämre än skotsk.

Annons

– Nej, nej – det handlar om traditioner och inte var man är, säger Morgan Peilot medan hans ölintresserade kamrat som följt med till Wannborga av ren nyfikenhet, den icke helt obekante pubägaren Fotis Fotiadis, pekar på Solens Rike.

– Det där är en myt. Se på japansk whisky, de får utmärkelser och priser hela tiden. Så kan man göra bra whisky i Japan så kan man göra bra whisky på Öland, säger Fotis.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons