Nyheter

Prästgårdsförening redo att ta över

Nyheter • Publicerad 11 mars 2009

I lördags höll Föreningen Gärdslösa Prästgård medlemsmöte i församlingshemmet. Det var en energisk och idérik församling som avhandlade tiden som gått och tider som komma skall. Och den genomgående tonen karakteriserades av optimism.

Optimismen visade sig bland annat däri att man redan nu spikade datum för öppet hus i prästgården: lördagen den andra maj i år. Den kyrkliga samfälligheten har som bekant satt månadsskiftet mars-april som bortre gräns för förhandlingarna med en lokal kulturförening angående inköp, knappt tre veckor från idag alltså.

Denna lördag i maj är extra lämplig eftersom Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner senare på dagen håller årsmöte, också i Gärdslösa.

Styrelsen avlade räkenskap för arbetet till dags dato, och det lutar kraftigt åt att köpet blir av, om kyrka och bank står för sina löften eller utfästelser.

– Penninginsamlingen har en bit kvar till 200 000 kronor, men generositeten har varit god hittills, och vi har goda förhoppningar om att summan skall öka betydligt, fick mötesdeltagarna veta. Och insamlingen kommer att fortsätta efter köpet, om detta blir av, ty målet är en skuldfri fastighet. Det finns mycket annat än räntor att lägga pengar på.

En medlemsvärvningskampanj skall snarast igångsättas – ett första mål är 400 medlemmar. Gärdslösa prästgård är ju inte bara en lokal angelägenhet, inte minst Stagneliusanknytningen gör den till en viktig kulturell samlingspunkt med dragkraft vida omkring. En medlemsavgift fungerar som en sponsor- och solidaritetspeng till driften innan en verksamhet kunnat starta upp. Så ungefär resonerade medlemsmötet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.