Annons
Nyheter

Pråm slet sig och gick på grund

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2012

En 120 meter lång pråm, lastad med granitsten, slet sig från sin förtöjningsboj utanför Kårehamn natten till tisdagen.

Pråmen drev norrut i den kraftiga sydvinden och gick på grund utanför Högenäs orde i Källa. På tisdagseftermiddagen inleddes bärgningsförsöken med tre bogserbåtar.

Annons

 

Pråmen var lastad med granitsten från Flivik norr om Oskarshamn, material som ska användas som erosionskydd runt de 16 fundamenten till vindkraftverken i Eons vindkraftpark utanför Kårehamn.

– Ytterligare fyra pråmar ligger i Oskarshamn i väntan på bättre väder. En bogserbåt var på väg för att hämta den femte, men vid framkomsten hade den släppt från förtöjningarna, säger Kjell Olofsson, Eons platschef i Kårehamn.

– Sikten var emellertid god och när det ljusnade kunde besättningen på bogserbåten lokalisera pråmen som strandat några hundra meter från land.

– Ölands östra kust är väldigt långgrund, och platsen är för grund för en bogerbåt att ta sig till. Men våra två mätningsbåtar som ligger i Kårehamn kunde ta sig runt haveristen och fastställa djupet, vilket alltså var tillräckligt för dem.

– Med hjälp av dem kan vi alltså köra över trossar till pråmen som kopplas till de tre bogserbåtar som ligger utanför och avvaktar lugnare väder, säger Kjell Olofsson.

Förhoppningsvis lyckas bärgningen, för på torsdag är prognosen sydostliga vindar på upp till 14 sekundmeter.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons