Positivt för framtidsboendet
Efter besvär med överklagat bygglov och miljölarm får det planerade framtidsboendet vid gamla lokstallsområdet positiv backup av Borgholms kommun. Den nya detaljplanen är bättre än den gamla, anser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, (c).
Kommunstyrelsen i Borgholm hade nyligen tre detaljplansärenden på sitt bord:
ny detaljplan för Resedan 5,6,7,8 (lokstallsområdet)
ändring av detaljplan vid Böda-sågen
handläggning av detaljplan för sommarstugeområdet Lofta 1:2
I Resedan-området har grannar till det planerade seniorboendet klagat mot miljö- och byggnadsnämndens ja till bygglov och fått rätt av länsstyrelsen. Efter granskning av den gamla detaljplanen ansåg länsstyrelsen att den tänkta bebyggelsen var för hög (fyra våning mot tillåtna tre), något den nya detaljplanen tar hänsyn till. Nu ges möjlighet att bygga fyravånings flerbostadshus.
På flera sätt är den nya detaljplanen bättre än den gamla. Bland annat tar man bättre vara på gårdsmiljön, anser Lisbeth Lennartsson och tillägger att detaljplanen gjorts efter alla konstens regler.
Vid Böda-sågen antog kommunstyrelsen ändring av detaljplan i syfte att skapa möjlighet för handel och turism. Detta trots protester från ägarna till Böda Hotell samt FNJ:s Semesterhem.
Vår verksamhet kommer att påverkas mycket negativt av den planerade stugbyn utanför vår hotellentré, skriver ägarparet till Böda Hotell i ett yttrande.
Lisbeth Lennartsson anser tvärtom att planen kan fungera som motor för området.
En ny turistanläggning i form av stugor drar mer folk till byn, de kompletterar varandra.
Fallet Lofta är en regeringsfråga. Nio sakägare med sommarhus i området har gått till storms mot kommunens detaljplansförslag och frågan ska avgöras av regeringen. De klagande är irriterade över VA-problematiken, trafiksituationen, ändrade tomtgränser, behovet av en fördjupad översiktsplan samt miljö- och byggnadsnämndens behörighet att anta planen.
Flera av de klagande har av för kommunen outgrundliga anledningar som målsättning att i största möjliga mån fördröja planprocessen, kommenterade miljö- och byggnadsnämndens ordförande Jan Erici, (m), i en skrivelse till länsstyrelsen då styret för länet gett de klagande rätt; Miljö- och byggnadsnämnden har inte haft befogenhet att anta planen, frågan borde ha prövats av fullmäktige.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, och kommunstyrelsen med henne, är av en annan åsikt.
Nämnden har delegation och har handlagt ärendet på ett bra sätt. Detaljplanförslaget är inte av den principiella vikt och beskaffenhet som länsstyrelsen vill ha det till.
Vad miljö- och byggnadsnämnden efterlyste av kommunstyrelsen var ett klartecken: ni har skött detta på ett riktigt sätt. Vilket de fick.
Fullmäktige sade på måndagskvällen ja i detaljplanärendena.