Poolbar nekas tillstånd
BORGHOLM
Poolbaren vid Kapelluddens camping nekas nytt alkoholtillstånd.
Står beslutet fast vill jag veta varför. Vi har haft alkoholtillstånd i tolv år utan anmärkningar, vad har då ändrats, säger en mycket kritisk Anders Jonsson, vd för campingen, och överväger att stänga poolbaren.
Nöjes-stället Harrys är ny arrendator av poolbaren vid Kapelluddens camping i Borgholm. För att möta problem direkt. Enligt alkohollagen måste ett nytt serveringstillstånd godkännas av kommunen och där är det stopp.
Jag har fått negativt muntligt förhandsbesked från kommunens nya alkoholhandläggare. Argumenten är att poolområde och alkoholservering inte hör ihop samt att man måste kunna servera mat inomhus. En mycket tråkig överraskning, konstaterar Fredrik Lindström på Harrys.
Formellt beslut väntas från socialnämnden tidigast om en månad.
Även om nämnden skulle köra över sin egen alkoholhandläggare så är det kört. Vi har redan bokat band och suttit i anställningsintervjuer, att låta dem vänta på definitivt besked i kanske 1, 5 månad går inte, allra helst inte med ett negativt förhandsbesked, kommenterar Fredrik Lindström.
FEL ELLER FEL
För Anders Jonsson på Kapelluddens camping är beskedet en kalldusch. Tolv år med alkoholtillstånd för den uppskattade poolbaren tycks ha nå sitt slut. Varför tycker han sig inte ha fått svar på.
Jag förutsätter att vi får alkoholtillstånd, säger han bestämt och kortfattat när Ölandsbladet når honom för att sedan vidareutveckla resonemanget:
Och det gör jag med tanke på att vi haft alkoholtillstånd i tolv år utan några anmärkningar. Det pratas om skärpning i den nya alkohollagstiftningen, men jag och flera med mig har tittat och kan inte se någon ändring på den punkten. Jag vill veta vad som ändrats. Vi har till och med haft tillstånd inne på badhuset och det gick jättebra.
Antingen gör alkoholhandläggaren fel eller så har det varit fel i tolv år. Jag är både förvånad, besviken och ledsen.
Om alkoholhandläggarens nej även blir socialnämndens överväger han att stänga poolbaren. En bar utan alkohol är inget campinggästerna efterfrågar.
Campingen kommer att tappa attraktionskraft vilket får negativa ekonomiska konsekvenser. Det drabbar även många vanliga borgholmsbor som tycket det är mysigt att komma hit en sommarkväll och ta sig en öl eller två.
IGENGRÄVD?
I Borgholms kommun finns en handfull poolbarer med tillstånd. Anders Jonsson nämner en speciellt.
Guntorp, har de grävt igen den poolen?! Nej, det här gör att jag ifrågasätter kommunens prat om bra företagsklimat, att satsa på turistnäringen, att skapa möjlighet för utveckling var tog det vägen? Jag är mycket besviken på kommunen.
Polisen bekräftar bilden av lugn vid poolbaren med få, om överhuvudtaget några, ordningsstörningar.
Inget vad jag kan säga på rak arm. Vi har inte haft något att göra där, säger teamchef Magnus Areskog.
NEJ TILL BADHUS
Anders Sandström, jurist på länsstyrelsen, påpekar att alkohollagen ger möjlighet att neka alkoholtillstånd om det kan befaras stök och fylleri. Några specifika rader om poolbarer finns däremot inte.
Ute i landet vet jag att idrottsanläggningar och badhus fått avslag, medan andra fått tillstånd. Sedan är kommunens riktlinjer av vikt, men de riktlinjerna måste i så fall vara uppdaterade efter den nya alkohollagstiftningen som kom vid årsskiftet.
Just denna poolbar har haft tillstånd i tolv år utan dokumenterat stök och fylleri.
Då får kommunen svårt att hävda motsatsen.
Enligt socialförvaltningen är nya uppdaterade riktlinjer under framtagande.
Fakta alkohollagen
För servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker krävs tillstånd av den kommun där serveringsstället är beläget (serveringstillstånd).
Kommunen ska tillhandahålla information om vad som gäller enligt denna lag och anslutande föreskrifter samt riktlinjer för tillämpningen av föreskrifterna i kommunen.
Om alkoholservering på grund av serveringsställets belägenhet eller av andra skäl kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får serveringstillstånd vägras även om övriga krav som uppställs i lagen är uppfyllda.
En kommun ska återkalla ett serveringstillstånd om
1. tillståndet inte längre utnyttjas, 2. det med tillståndshavarens vetskap har förekommit brottslig verksamhet på serveringsstället eller i anslutning till detta utan att tillståndshavaren har ingripit, eller 3. tillståndshavaren har brutit mot denna lag eller vad som i övrigt gäller för tillståndet på ett sådant sätt att varning inte är en tillräckligt ingripande åtgärd, eller har tilldelats en eller flera varningar utan att de förhållanden som föranlett varningen har rättats till.