Annons
Nyheter

Politikerna som säger ja till högstadieskola

Nyheter • Publicerad 16 december 2009

FÄRJESTADEN

Valkampen har ännu inte tagit fart, utom i en fråga där det nu hettar till på allvar – byggandet av en ny högstadieskola i Färjestaden.

Annons

Färjestadens Föräldraförening har kampanjat och krävt politikerna på ett klart svar på hur de står i ärendet – och Ölandsbladet har listan på ja-sägarna.

För en knapp vecka sedan kunde Ölandsbladet meddela att Färjestadens Föräldraförening genomfört en undersökning bland kommunens politiker när det gäller frågan om ett eventuellt nytt skolbygge i Färjestaden – en kommunal 6-9 -skola.

Ärendet har redan varit uppe till behandling i skolnämnden där särskilt ordföranden, Sven Stensson (m), lobbat hårt för nödvändigheten av ytterligare ett skolbygge i Färjestaden.

När föräldraföreningen tog sig för att göra en alldeles egen ”valundersökning” i just denna enda fråga, fick man bilden av en ganska vacklande politikerförsamling. Socialdemokraterna var splittrade längs linjen strax söder om Runsbäckskurvan, moderaterna något mer samstämmigt ja-sägande medan många sa klart nej eller var ytterst tveksamma.

Även om nu man kan förstå att många politiker är tveksamma till en investering på hundratals miljoner – siffror på allt från 100 till 300 miljoner har nämnts, börjar dock läget klarna. Föräldraföreningen har också en förstalista (det kommer fler efterhand...) på definitiva ja-sägare. Alltså politiker som klart lovar att rösta ja till ett nytt högstadiebygge i Färjestaden.

Färjestadens föräldraförenings ja-lista ser ut som följer:

• Centerpartiet – Annika Olsson

• Folkpartiet – Agneta Stjärnlöf

• Kristdemokraterna – Pär Tudén, Curt Ekvall

• Moderaterna – Kent Ingvarsson, Henrik Yngvesson, Lars Hasselbom, Sven Stensson, Ove Karlesand

Annons

• Socialdemokraterna – Tommy Eliasson, Bength Andersson, Ann Rydström-Fransson, Michael Hult, Michael Granstedt, Anders Hedlund

• Ölandspartiet – Sophie Eriksdotter Forsman, Carl Olof ”Tjalle” Norlander

Som synes finns varken miljöpartiet eller vänsterpartiet representerade på ja-listan. En miljöpartist, Anne Wilks, kom för övrigt med ett glimrande ”ny-tänk” i ärendet: varför inte bussa högstadieungdomar till Stagneliusskolan som ändå kommer att dräneras på gymnasieelever?

Ett något apart förlag som ordförande i föräldraföreningen, Jan Berggren, avfärdade med ett kort:

– Att bussa en hel skola över bron ligger inte i vårt intresse.

Antalet klara ja-sägare är just nu 17, alltså långt ifrån en majoritet i det nuvarande fullmäktige (49 ledamöter). Men föräldraföreningen har bara börjat sin kampanj...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons