Annons
Nyheter

Politikerna redo för Kalmarsunds kommun?

Nyheter • Publicerad 7 september 2012

ÖLAND

Tanken på en storkommun med Kalmar - Öland som bärande element är inte död. Landets ledande expert på kommunfrågor, Björn Sundström, är snart klar med sin rapport i ärendet.  Men han kommer inte att ge någon rekommendation hur politikerna ska staka ut framtiden.

Annons

För nära nog exakt ett år sedan kunde Ölandsbladet meddela att ett antal politiker på Öland och runt om i närområdet umgicks med tankar om ett närmare samarbete på en mängd kommunpolitiska områden. Något som i förlängningen möjligen skulle kunna leda till en storkommun – Kalmarsunds kommun.

Här på Öland där man relativt nyligen sagt nej till en kommunsammanslagning (i samband med EU-valet 2009) var kanske inte känslorna inför en sammanslagning med kommuner på andra sidan Kalmarsund direkt euforiska. Det vill säga förutom i de Moderata leden där särskilt Borgholmspolitikern Eddie Forsman utmärkte sig. På fastlandet var däremot tongångarna i de högsta politiska ledningarna försiktigt optimistiska.

STORKOMMUN

Tankar på ett närmare samarbete mellan närregionens kommuner – Borgholm, Mörbylånga, Kalmar, Torsås, Nybro samt Emmaboda – blev än mer formaliserade efter årsskiftet när Eddie Forsman tillsammans med kommunalrådet Markus Lund (S) i Nybro bjöd in till en gemensam träff på temat kommunsamverkan. (Emmaboda hoppade dock av det tåget också…)

Ölandsbladet undrade då i sammanhanget om man i förlängningen siktade på en gemensam storkommun. Något som Eddie Forsman inte alls var främmande för. Och han har inte ändrat sig på den punkten:

– Nej, jag anser fortfarande att det finns betydande fördelar med ett närmare samarbete mellan våra kommuner.  Många saker skulle med ens bli mycket lättare. Kompetensförsörjning, skolfrågor, infrastrukturlösningar, arbetsmarknad… mängder med saker som vi kanske inte klarar av 100-procentigt i våra småkommuner.

– Och ett drastiskt drag framåt i tiden är förstås en storkommun.

SAMARBETE ELLER IHOPSLAGNING

Ett tecken på att tankar och prat om en storkommun på bägge sidor Sundet inte bara var lite allmänt tyckande, var att man tog kontakt med en av landets tyngsta experter i sådana här frågor, Björn Sundström på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), och bad honom dra igång en utredning om hur utvecklingen i de aktuella kommunerna i ett tioårsperspektiv, samt hur ett utökat samarbete kan se ut.

– Jag har just lagt sista handen vid de ekonomiska prognoserna. Vad som återstår, innan allt är klart, är hur man ska agera framöver, säger Björn Sundström när Ölandsbladet ringer upp.

Annons

Ja?

– Hur man kan samarbeta, alternativt lägga ihop kommuner för att möta framtida utmaningar.

Björn Sundström kommer inte att peka med hela handen och tvinga på kommunerna sin syn på saken.

– Nej, det är inte mitt uppdrag. Däremot kan jag peka på för– och nackdelar med olika alternativ.

TUFFA TIDER

Är det då något speciellt som Björn Sundström noterat?

Nja, han är ganska förtegen – ”jag får vänta tills jag presenterat mitt material i oktober” – men han pekar ändå på några hållpunkter i sitt framtidsscenario.

– Alla vet väl vid det här laget att mängder med 40-talister kommer att gå i pension inom kort. Och så finns det en viss osäkerhet om skattesystemet framöver.

– Men redan nu kan jag säga att det blir ekonomiskt tufft framöver. Staten har dragit in på tillfälliga statsbidrag.

Det ekonomiska eländet kommer dock förmodligen att sockras av att Mörbylånga kommun förmodligen kan räkna in 1 100 kronor per invånare (cirka 15 miljoner) i ett tilläggsbidrag för sina kärnverksamheter. Motsvarande bidrag för Borgholms del är cirka fem miljoner kronor.

Annons

MANAGEMENT

Hur vi än försöker lyckas vi inte lirka fram vad Björn Sundström egentligen tycker om planerna på en storkommun. Men han punkterar dock en myt som ofta förs fram: den att det finns stora besparingar att hämta in när det gäller administrativa besparingar. Det vill säga att en kommunchef är billigare än fem och liknande exempel.

– Det finns inga gigantiska vinster att hämta på sådana besparingar. De dyraste verksamheterna är oftast lokala till sin karaktär. Dit hör exempelvis äldrevård.

– Viktigast för en kommun, stor eller liten, är hur man sköter den. Det som brukar kallas management. Det finns små kommuner som sköts riktigt bra.

Om det gäller Borgholm och Mörbylånga får vi dock inte veta…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons