Nyheter

Politiker fattade brottsligt beslut

Nyheter • Publicerad 21 juni 2012

MÖRBYLÅNGA

Politikerna i Mörbylånga skulle just till att fatta beslut gällande kommunens utlåning av bilar när de fick beskedet att förslaget skulle var olagligt. Varpå de ändrade sig i elfte timmen.

– Också fattade de ett ännu värre beslut än det första, säger Staffan Larsson, kommunchef.

LSS–verksamheten får framöver tillgång till kommunens bilpark. Det beslutet fattade Kommunfullmäktige på onsdagen, och därmed kan de bryta mot konkurrenslagstiftningen.

LSS, lagen om särskilt stöd för vissa funktionshindrade, har saknat tillgång till kommunens bilar. Det är resor som kommunen är skyldig att att lösa och bilar måste finnas för att kommunens ska kunna fullfölja sitt ansvar.

– Men jag har frågat jurister på Sveriges kommuner och landsting och det här är inte inom vårt kompetensområde. Det finns inte stöd för beslutet i varken LSS-lagstiftningen eller kommunallagen, konstaterade Staffan Larsson när han gjorde ett något oväntat framträdande mitt under brinnande kommunfullmäktige.

ÄNNU VÄRRE

Detta mynnade ut i en debatt som förändrade kommunstyrelsens förslag till beslut. Från början var tanken att ta betalt för resorna, ett förslag som raderades ut när väl politikerna fattade beslut i frågan.

– Det gör bara saken värre, nu kan det även tolkas som bidrag till enskild. Det här kan innebära att ansvarig tjänsteman åtalas för brott mot yrkeslagstiftningen, konstaterade Staffan Larsson.

ÄVEN I BORGHOLM

Att fatta ett beslut som kan leda till åtal tycktes dock inte vara något större bekymmer för politikerna.

– Ibland ska man inte fråga för mycket utan göra det som man tycker är rimligt. bilarna behövs för att bedriva verksamheten, sa Anders Wassbäck (V).

Men Mörbylånga kommun är knappast ensamma kålsupare. Kalmar och Borgholm har redan genomfört förslaget.

– Men det rättfärdigar knappast att vi fattar samma beslut, som bryter mot lagen, säger Staffan Larsson.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.