Annons
Nyheter

Politiker bjöds in till ”blind date” av synskadade

Nyheter • Publicerad 19 maj 2006

MÖRBYLÅNGA

Det syns ofta inte utanpå, varför det är lätt för seende personer att glömma bort att handikappet finns. I förrgår bjöd därför Synskadades Riksförbund, SRF, i Mörbylånga in kommunens partier för att åtminstone dessa skulle få sig en tankeställare.

Annons

Att vara synskadad innebär allt från att av misstag ta fotsalva på tandborsten till att gå förbi grannens hus och hälsa på en buske i tron att det är en människa, förklarade Gun Olsson, ordförande SRF Mörbylånga.

”FÖRBANNELSENS TRIANGEL”

– Vi synskadade vandrar i ”förbannelsens triangel” mellan sängen, kaffekokaren och bandspelaren. Det är lätt att bli sittande hemma om man inte vågar ge sig ut av rädsla för att bli skadad, förklarade Gun Olsson, som påpekade att de synskadade dessutom är den grupp i samhället som har sämst hälsa och ekonomi.

Centerpartisten Göran Backrot, som i egenskap av socialnämndens ordförande blev hårt ansatt under kvällen, lovade att förbättra tillgängligheten.

– Det står många skyltar i vägen på trottoaren som dessutom har besvärliga kantstenar, medgav han.

Tillsammans med Lennart Andersson (fp), Lena Norlander (öp) och Berit Petersson (s) bjöds de därefter in att deltaga i den ”blind date” som utlovats. Politikerna fick sätta på sig glasögon med fingerad optik för att bokstavligt talat få en inblick i olika former av synhandikapp.

Vänsterpartisten Kjell E Johanson, som själv är synskadad, visste självfallet redan vad det innebär och efterlyste istället glasögon som kunde ge honom en inblick i de seendes tillvaro.

TILLVARON FÖRÄNDRAS HELT

Berne Klysing, vice ordförande SRF Mörbylånga, hörde till de seendes skara för bara två år sedan. Så med ens förändrades livet genom sjukdom från en dag till en annan.

– Om du sätter tredubbla immiga plastpåsar och två glasrutor med lite vatten emellan framför ögonen, så förstår du hur jag ser världen. Det är inte svart som man lätt kan tro, utan allt löser upp sig i vitt.

Annons

Det svåraste med att plötsligt förlora synen är att man inte längre kan styra sin tillvaro. Oron att inte kunna bo kvar hemma var det första han tänkte på. Numera tycker Berne det värsta är att inte bara kunna sätta sig i sin bil och åka när han skall i väg någonstans. Som synskadad är man beroende av färdtjänsten.

– Man får lära sig att ta det lugnt och varva ner. Det är den positiva sidan av saken, anser Berne Klysing.

Ju längre kvällen löpte försvann man från själva huvudtemat med mötet. Politikerna fick i stället stå till svars för det mesta som inte är som det borde i kommunen. Alla kunde dock enas om att synskadade och andra handikappade måste ha samma rättigheter som resten av kommunens invånare.

– Viktigast för blinda och synskadade är färdtjänst, ledsagning och att få kommuninformationen på band, summerade Kjell E Johanson.

– Om ni politiker ger oss resurser och möjligheter så kan vi ge igen det mångfaldigt, avslutade Gun Olsson och tackade för visat intresse.

Hon kan knappast ha syftat på Moderaterna, Kristdemokraterna eller Miljöpartiet, vars politiker uppenbarligen hade ”synbart viktigare” saker för sig denna kväll.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons