Annons
Nyheter

Politiker besökte bryggeri

Nyheter • Publicerad 3 november 2008

Öl, vin och sprit kan vara ett rött skynke för somliga. För andra ett fenomen som tar en naturlig plats i vår västerländska civilisation. Här på Öland kan alkoholhaltiga drycker vara ett led i att plussa på turistsiffrorna. En tanke som riksdagsledamoten Jan R Andersson (m) framförde vid sitt besök på Ölands Gårdsbryggeri i Degerhamn.

Försäljning av alkoholhaltiga drycker ligger som bekant under ett monopol – Systembolaget. Det hjälper inte att du, som i exempelvis Morgan Peilots fall (som driver Ölands Gårdsbryggeri), är välkänd i öl-kretsar över hela globen. Sälja ditt öl, vin eller din sprit till gemene man får du inte.

Annons

– Men, påpekar moderaternas talesman i alkoholfrågor, Jan R Andersson, en utredning är på gång som möjligen kan luckra upp monopolet.

Jan R Andersson (R står inte för Rioja eller Riesling om ni nu trodde det, utan Rickard...) har, precis som övriga riksdagsledamöter höstlov, och kan därför resa runt i verkligheten och bese landet. Av den anledningen befann han sig på måndagen i ovan nämnda utrednings centrum, Ölands Gårdsbryggeri i Degerhamn.

– Ett av utredningens mål är att undersöka möjligheterna för gårdsbryggerier att få sälja sina produkter själva, utan att behöva gå via Systembolaget.

En liten förändring i microbryggarvärlden har redan skett i all tysthet.

– Jo, sådana som ja, alltså småproducenter, har från och med i somras rätt att få finnas representerade på minst ett lokalt systembolag, förklarar Morgan Peilot.

Jan R Andersson ser annars satsningen på gårdsbryggerier och de vingårdar som finns lite här och var på ön, som en fråga om landsbygdsutveckling och inte minst turism.

– Öland är en av de regioner som har en tradition av småskalig bryggeri- och vinproduktion. Och självklart skulle en viss uppluckring av monopolet, det vill säg att bryggarna själva får sälja sina produkter, vara intressant för turisterna på ön.

Morgan Peilot, tycker givetvis att det skulle var en glimrande utveckling och hävdar bestämt att:

– Jag skulle då kunna ta fram fler ölsorter.

Om det skulle innebära en våldsam utveckling av antalet anställda är däremot mer osäkert.

Annons

– Nja, det är krångligt att anställa folk. Dessutom gäller det nu först och främst att utveckla bryggeriet.

Han planerar dock en utbyggnad på några hundra kvadratmeter.

– Och går idéerna om försäljning igenom så kan det väl kanske blir något sommarjobb.

Sverige och alkohol är annars ett minerat område. Minnesgoda läsare kanske erinrar sig löftena inför EU-valet 1994? Vår restriktiva alkoholpolitik skulle spridas ut på kontinenten. Naturligtvis skulle vi inte börja kolka alkohol i hektolitermått efter ett medlemskap.

Alla vet ju hur det gick. Släpkärrorna över Öresundsbron går som ett lämmeltåg från Tyskland - Danmark upp över hela landet och olaglig försäljning till minderåriga har accelererat.

Jan R Andersson är givetvis medveten om problemen. Och han kan åtminstone lova att regeringen aktivt jobbar  för att göra något åt eländet.

– Regeringen vill halvera införseln, säger han och får det att låta som om det vore lösningen på ett folkhälsoproblem som även de mest rabiata frihetsivrare är medvetna om.

Han lägger dock snart till:

– Vi måste göra det olönsamt att smuggla sprit. Ett sätt kan vara att harmonisera skatterna med övriga EU.

I Morgan Peilots värld finns dock inga sådana problem. Hans stora problem är att få ut sina produkter på Systembolaget.

Annons

– Och där kan jag inte påverka någonting.

Men du kan väl åka runt och visa upp dig på de olika Systembolagen?

– Nej, efter mutskandalerna vågar inte systembolaget prata med mig. Så jag själv kan inte påverka ett dugg.

Det som hamnar på Systembolaget i Färjestaden, alltså ett längre stenkast från Degerhamn, måste först gå via en inhemsk importör i Stockholm.

– Jo, innan ölet hamnar här så har det väl åkt en 100 mil ungefär.

Visst är Sverige fantastiskt...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons