Nyheter

Polisen ökar närvaron

Nyheter • Publicerad 18 augusti 2010

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Mörbylånga, Färjestaden och Löttorp får tillfälliga poliskontor under hösten.

Polisen ska bli mer lokalt förankrad genom att inleda en testperiod med mobila kontor.

Det mobila poliskontoret är en husbil som byggts om till kontor med polisiär utrustning. Kontoret ska fungera precis som en vanlig reception, där allmänheten kan göra anmälningar, lämna in hittegods och göra ansökningar. Dock fungerar inte hanteringen av pass.

– Vi skulle gärna vilja hantera passansökningar och lämna ut pass, men tyvärr finns inte den utrustningen i bilarna ännu, säger polisinspektör Kjell Hultman som är huvudansvarig för det mobila poliskontoret.

TIPS OM BROTT

Under ojämna veckor ska kontoret färdas runt i Kalmar och delar av Kronobergs län. På Öland kommer det till Mörbylånga, Färjestaden och Löttorp. Exakta placeringar finns i faktarutan här intill.

Kjell Hultman var chef för ölandspolisen mellan 1995 och 1997. Han var då med om att utöka polisens närservice och etablera polisstationer i Mörbylånga och Löttorp. När dessa inte finns längre, ser han det mobila poliskontoret som en möjlighet att bygga upp allmänhetens förtroende för den lokala polisverksamheten.

– Vi har fortsatt att vara bra på att lägga tid på den som utsatts eller misstänkts för brott, men vanliga personer vill vi kompensera på det här sättet.

Polisens tillgänglighet på landsbygdens mindre orter har minskat i takt med ökningen av bostads- och företagsinbrott, bilinbrott och åldringsbrott. Kjell Hultman hoppas att de mobila kontoren kan leda till att polisen får in fler tips om brottslig verksamhet på orterna.

De mobila poliskontoren är en försöksverksamhet som pågår mellan 15 september och 10 december. Därefter ska satsningen utvärderas.

– Jag hoppas att de inte väljer att lägga ner verksamheten, men jag tror utvärderingen kommer att handla om vilka former det här kan ha i framtiden, säger Kjell Hultman.FAKTA/ HÄR STÅR KONTOREN

• Mörbylånga: Ojämna veckor, tisdagseftermiddagar, utanför Ica-butiken.

• Färjestaden: Ojämna veckor, fredagseftermiddagar, utanför Ölands Köpstad.

• Löttorp: Ojämna veckor, tisdagsförmiddagar, troligtvis utanför Ica-butiken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.