Nyheter

Polisen granskar farliga gödselbrunnar

Nyheter • Publicerad 5 april 2006

ÖLAND

Polisen varnar för farliga gödselbrunnar.– Det finns många livsfarliga och icke godkända gödselbrunnar därute. Man ska inte kunna gå i av misstag, förklarar polisman Åke Johansson.

Överfulla gödselbrunnar utan skyddsanordningar är till fara för både människor och djur.

– De är livsfarliga. Jag vill dra mig till minnes att en person omkom efter att ha gått ner sig, det här var för tio-femton år sedan på norra Öland, berättar Åke Johansson med flera gödselbrunnar i

ärendehögen.

– Jag har varit ute och dokumenterat två och de är numera åtgärdade. Sedan ska jag ut till ytterligare två och det tänker jag göra i dag (onsdag). Jag tror att mörkertalet är stort, det finns många brunnar utan godkända skyddsanordningar.

inte en chans

I ett av de dokumenterade fallen var skyddskanten runt brunnen endast 30 centimeter över mark.

– Med snö på marken har du ingen kant alls. Tänk dig sen fyra meter med skit i brunnen....du har inte en chans.

– Det ska finnas skyddsanordningar på minst 120 centimeter i höjd vid brunnarna och de ska hålla för större djur, de ska inte kunna gå igenom, manar Åke Johansson, misslynt över vad han sett på vissa gårdar.

– Det får inte vara så, det får inte hända något. Varje lantbrukare har ansvar sin egen brunn och de allra flesta sköter sig medan andra inte gör det.

kor i nödläge

I slutet av förra veckan hamnade tre kor och en kviga i en djup gödselbrunn vars grind troligen stod öppen på grund av transport av gödsel.

– Jag vet inte om grinden stod öppen eller inte, det är en sak för polisen att reda ut, berättar Roger Andersson, räddningsledare vid utryckningen till ett lantbruk i Bredsättra-trakten.

– När vi kom dit fanns tre kor kvar i brunnen. De bottnade inte utan låg där och flöt med huvudena precis ovanför ytan.

vite

Räddningsinsatsen var dramatisk.

– Det blev lite bråttom eftersom djuren började bli dåliga. Vi fick tag i en lastmaskin och lyfte upp djuren i hornen.

Samtliga djur klarade sig utan större men.

Polisman Åke Johansson betonar vikten av rätt skyddsanordningar och hotar med vite om regler inte följs.

– När brunnar inte har rätt skydd handlar om framkallande av fara och det polisen gör är att uppmana ägaren att vidtaga åtgärder. Gör han inte det kan denne åläggas vite.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.