Annons
Nyheter

Polisen fördömer blixtlåsprincip på bron

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2009

”Så här ska du bära dig åt på bron”, skriver Kalmartidningen Barometern och uppmanar, med stöd från NCC:s platschef, sina läsare att köra ”blixtlås” över Ölandsbron.

Helt felaktigt, enligt Kalmar läns trafikpolischef, Sten-Olof Mäki:

Annons

– Rätt är att folk ska köra i den högra filen. Den vänstra filen ska bara ses som en omkörningsfil, säger trafikpolischefen.

Ölandsbrons reparationsarbeten och de trafikbekymmer som de för med sig är en källa till irritation. Ölandsbladet får dagligen ta emot många åsikter och synpunkter.

Varje dag pendlar drygt 4 000 trafikanter till sina jobb via Ölandsbron. Mellan klockan 16 och 17.30 är trafiken som allra mest intensiv.

Insändare och telefonsamtal skvallrar om känslor i svall när två körfält blir ett strax innan reparationsarbetena.

I Barometern beskriver NCC platschef Anders Kåreberg bilisternas brist på kunskap som boven i dramat:

– Folk kan ju inte köra blixtlås.

Det ska dom heller inte göra enligt polisen.

Det är direkt felaktigt att uppmana trafikanterna att köra i två filer för att sedan få ned de körande i vänsterfilen till den högra via blixtlås, det vill säga varannanbils-principen.

– Blixtlåsmetoden eller filkörning använder man sig av i tätbebyggt område. Det är inte jämförbart med Ölandsbron, säger trafikpolischefen Sten-Olof Mäki.

Rusningstrafik innebär långa köer, men det får trafikanterna stå ut med.

Annons

– Man får vara så vänlig att rätta in sig i leden, säger Sten-Olof Mäki.

Polisens direktiv är att höger körfil skall användas och att vänsterfilen kan nyttjas vid gles trafik för att ta sig förbi ett mer långsamtgående fordon.

– Men sedan är det in till höger igen som gäller, klargör trafikpolischefen.

Reparationsarbetet på Ölandsbron planeras vara klart till december 2011, i alla fall det nu aktuella med kantbalkar som ska gjutas om. Luttrade pendlare vet ju då att det snart är dags för nya underhållsarbeten. Bland annat ska det skyddande bitumenskiktet under beläggningen och resterande lager bytas ut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons