Annons
Nyheter

Polisen fick fyrtal – i rattfyllon

Nyheter • Publicerad 23 november 2007

NORRA ÖLAND

Fyrtal i kända rattfyllon – till slut fick polisen fatt på en kvartett rattonyktra personer på norra Öland som länge gäckat lagens långa arm.

Annons

– Den siste i raden togs i helgen (läs förra helgen) av en Kalmar-patrull och hade 2,4 i promille, berättar polisman Bo Johansson.

Tipsen har funnits länge, men med många mil vägar och ont om tid för polisspaning har diverse personer på norra Öland gång på gång kommit undan fyllkörningar.

– Det körs på fyllan när man ska handla, det körs på fyllan när man ska hälsa på någon...och även om vi får tips så är det svårt att få stopp på de här personerna. Dygnet har 24 timmar och vi är kanske däruppe några timmar i veckan – det är nästan omöjligt att pricka rätt, säger Bo Johansson på ölandspolisen.

SLUMP

Men likväl möjligt. Under hösten har fyra för polisen kända rattfyllerister omhändertagits misstänkta för grova rattfyllor, en i kvartetten har till och med fastnat två gånger.

– Det har varit bra facit på norra Öland, men mycket beror på slumpen. Man har tur helt enkelt. Fast samtidigt visar detta att Öland har polisbevakning dygnet runt. När vi ölandspoliser inte är i tjänst kan Kalmar rycka ut.

Fyrtalet i rattfyllon innebär säkraste trafikmiljö på norra Öland.

– I åtminstone två av fallen tas det lärdom, i de andra två...ja, den ene lär redan vara ute och köra igen.

PROJEKT

Sedan något år tillbaka har polisen, Vägverket och socialförvaltningen i Borgholm ett samarbetsprojekt gällande rattonyktra personer.

Annons

– Efter ett ingripande faxar polisen till oss och dagen efter ringer vi till personen ifråga och erbjuder samtal samt möjligheten till öppenvårdsbehandling, berättar IFO-chefen Hillevi Österbo i Borgholm.

Några har också nappat och går i öppenvårdsbehandling.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons