Annons
Nyheter

Polisarbete – ett gripande jobb

Nyheter • Publicerad 13 november 2007

BORGHOLM

Olof Ljunggren har jobbat som polis i 42 år och har, som han själv uttrycker det, haft ett ”gripande” jobb.

Annons

Olof Ljunggren var under de 42 åren ordningspolis, alltid i uniform och i ett mycket varierat jobb. Jobbet som polis är ju händelsebaserat, hur jobbet blir varje dag är beroende av vilka händelser som sker och som man måste gripa in i. Under 10 år av sin tid som polis var han vakthavande befäl och ”satt inne” och jobbade. Men resten av tiden var han ute i polisbil i de mest skiftande uppgifter.

VARIERANDE UPPGIFTER

I sina arbetsuppgifter har denne polisman förstås träffat många olika slag av människor. Under arbete i hastighetsövervakning har han exempelvis fått höra att ”har ni ingenting viktigare att göra?” eller ”Jag tror att er utrustning är fel” eller ” Jag ska vara på ett sammanträde klockan 10”. En del som åker fast är förtvivlade och gråter, andra skäller och bråkar medan andra åter tar det med ro och inser att det gått för fort. Själv säger Olof Ljunggren att vägen är en dålig plats att justera en dålig planering.

Polisens uppgifter varierar starkt. En av de svårare uppgifterna är utvisningsärenden. Olof Ljunggren gav exempel på då han och kollega skulle hämta en person som skulle utvisas till sitt hemland. Mannen var 70 år gammal och familj och vänner var samlade för att stödja honom, och för att om möjligt stoppa utvisningen. Man fann mannen på balkongen där han försökt att gömma sig under ett bord. Olof och hans kollega transporterade honom till flyget medan advokater och andra under tiden lyckades åstadkomma ett överklagande som gjorde att utvisningen just då inte blev av. Men Olof Ljunggren menar att han, även om han personligen tycker att en del arbetsuppgifter känns fel, måste ta uppgifter som han är anställd för och som både arbetsregler och lagstiftning anger och kräver.

JOBBAR ÄVEN I SKOLOR

Olof Ljunggren berättar att polisen har ett ganska omfattande arbete i skolorna där man informerar om allt från mopeder och trimning till alkoholrelaterade brott. Man informerar också om vad som händer, och hur man arbetar i en polisstation. Barn är mycket intresserade av att veta hur det ser ut i en cell och vad som händer då man blir gripen.

En fråga många ställer sig är var föräldrarna finns då mycket unga människor begår brott av olika slag, eller vistas ute om nätterna då de borde ligga och sova. Svaret var att man nu på länsnivå påbörjat en satsning som riktas mot föräldrarna och deras ansvar. Att barn som levt i en trygg och kärleksfull atmosfär betyder mycket för det sätt de lever då de kommer upp i åren. Alltför många ungdomar lever i splittrande hem och i missbrukarfamiljer vilket sätter sina spår i brottsstatistiken.

BERNE WILHELMSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons