Polis kritisk mot Strand Hotell
BORGHOLM
Lokala BRÅ, polisen och kommun-representanter kriserar Strand Hotell för att vara den plats på Öland som genererar flest brottsanmälningar.
– Det är hotellägarens ansvar att titta på miljön och säkerheten, betonar Christina Ateva, ordförande för lokala BRÅ, efter framlagd slutrapport i projektet ”Ett tryggt och brottsfritt Öland sommaren 2008”.
Brottsligheten minskade, projektet beskrivs som lyckosamt – ändå gav vissa inslag bitter eftersmak. Christina Ateva, ordförande för lokala brottsförebyggande rådet, väljer att kommentera den positiva biten först.
– Brottsligheten gick ner vilket gav ett antal miljoner i sparade kostnader för samhället. Och än en gång visade det sig att ju fler synliga poliser, ju mer minskar brottsligheten. Samtidigt får vi inte koppla av och slå oss till ro, nu gäller det att jobba vidare med de här bitarna.
OKUNNIG
Slutrapporten för projektet ”Ett tryggt och brottsfritt Öland sommaren 2008” präglas i vissa delar av kritik mot polisens operative chef Ulf Ericsson. Dennes beslut gällande polisens synlighet och tillgänglighet, prioritering av projektet, kameraövervakning och planering får i skarpa ordalag betyget underkänt. Christina Ateva tonar dock ner kritiken.
– Ja, de delarna kan jag egentligen inte vara med och bedöma utan det är mer en fråga för för polisen internt. De kan polisarbete, det kan inte jag.
I projektarbetsgruppen ingick två poliser, rapportförfattaren, projektledaren och poliskommissarien Leif Larsson samt polisinspektör Kai Lindelöf. Svaret på frågan var sker brotten får projektet att risa flera sommarfenomen i Borgholm med omnejd. Om midsommaren: ”Är det rimligt och acceptabelt att samhällskostnaderna för midsommarfirandet på Öland är nära 10 miljoner kronor? Och i alla delar kostnader för samhället medan andra aktörer gör stora vinster?”
– Det är en bra frågeställning, kommenterar Christina Ateva. Vissa tjänar stora pengar på midsommarfirandet, andra, samhället, har stora kostnader. Det bästa vore om alla kunde dra sitt strå till stacken.
GRANSKA
Om kroglivet och alkoholtillstånd: ”Ett allt för stort antal av dessa tillstånd har i olika delar genererat brottslighet i form av våld och stölder under sommaren 2008 och tidigare, arbetsgruppen ser det som särskilt problematiskt att verksamheter som omgärdas av regler och krav också alstrar brottslighet. Arbetsgruppen ser det som angeläget att vissa tillståndsinnehavare kraftigare ifrågasätts.”
– Det viktiga är att noga granska de som söker alkoholtillstånd och sedan titta på hur de de sköter sig, sköter de sig inte ska tillståndet ryka, anser Christina Ateva.
Problemen och brottsligheten kring och på Strand Hotell har ett eget kapitel i rapporten. Omkring tio procent av den brottslighet som anmäls på Öland under sommaren kan hänföras till Strand Hotell. Här klandrar projektet hotellledningen: ”Projektgruppen upplever att allvaret i situationen inte alltid förstås eller att det saknas tillräcklig vilja för att påverka situationen, inför 2008 fanns en uttalad förväntan om att den beskrivna stämpeln skulle tas bort vilket inte skedde.”
ANSVAR
Kritiken fokuserar på Strands happy hour på söndagar med citat ”stora negativa konsekvenser”, antalet besökare ”ur polisens perspektiv ställs frågan om antalet besökare är rimligt i förhållande till det fysiska utrymmet”, bristande samarbete, överservering med mera, med mera.
– Det är viktigt att alla regler följs och märker man att det är mycket problem måste man ta tag i det. Det är ägarens ansvar att titta på miljön och säkerheten. Är det så att Strand tar in för många besökare, mot gällande tillstånd, är det mycket allvarligt.
I projektsarbetsgruppen, vars projket nu är avslutat, ingick – förutom Christina Ateva, Kai Lindelöf och Leif Larsson – socialnämndens ordförande Asta Ivarsson, fältsekreterare Anette Axelsson, fritidsgårdssamordnare Agnet Heimonen, alkoholhandläggare Bo Johanssson samt Kristina Nilsson som sekreterare.