Annons
Nyheter

Planerad skola i Färjestaden rymmer inte alla elever?

Nyheter • Publicerad 12 maj 2007

FÄRJESTADEN

Kostnaden för den planerade låg- och mellanstadieskolan i Färjestaden har plötsligt växt med 16 miljoner – från 30 till 46. Får skolan inte de extra pengarna kan ett värsta-scenario bli bussning av mellanstadiebarn till Skansenskolan i Mörbylånga.

Annons

Häromdagen sade kommunledningen bestämt nej till ett extra äskande från skolförvaltningen på 400 000 kronor. Pengarna var tänkta att användas för att dra igång dagisverksamheten i Skogsby (gamla äldreboendet). Nu får skolan leta reda på de pengarna i sin egen kassakista, som för övrigt är ganska ansenlig. Skolan går runt på ungefär 195 miljoner kronor. Kommunledningens nej till extratilldelningen är annars en tydlig signal om att propåerna om oförändrade budgetramar för skolan vidkommande ligger fast.

– Och det gör mig oroad. Barnantalet ökar i kommunen och det för med sig kostnader, säger skolchefen Ann Willsund.

Egentligen skulle denna situation vara ytterst glädjande för en landsbygdskommun som Mörbylånga. Men alla mynt har en baksida, så även detta. Barnantalet på grundskolan, där barnen är som ”billigast”, cirka 50 000–60 000 kronor per läsår, minskar. Däremot ökar barnantalet inom förskoleverksamheten– och där är kostnaden cirka 80 000–90 000 per barn och läsår. Ökningen inom förskoleverksamheten balanseras inte av minskningen på grundskolan (sett över hela kommunen, i Färjestaden ökar antalet grundskoleelever).

– Det är bland annat därför som talet om oförändrad budget är oroande.

TVEKSAMHETER

Förutom de 400 000 kronorna som skolan fick nej till, begär man nu ytterligare 16 miljoner kronor utöver de 30 man erhållit för att klara av låg - och mellanstadiebygget i Färjestaden. I en skrivelse ställd till kommunfullmäktige påpekar skolnämnden att skolan är dimensionerad för ett färre antal barn än vad man nu beräknar.

– Vi hade skissat på att Eken och Boken skulle ersättas av en byggnad med plats för 250 elever. Det ser ut att bli cirka 300, säger Ann Willsund.

Skolnämnden pekar i sin skrivelse också på att skolan måste handikappanpassas (dispens medges som längst till 2010). Man tar också upp, som man utrycker det: ”tveksamheter kring standarden på nuvarande kök och matsal” på Färjestadens skola.

BUSSA SEXORNA

Ovanstående plus ytterligare några punkter, grupprum, lärarrum, musikskoleverksamhet med mera, gör att skolbygget landar på beräknade 46 miljoner i stället för beslutade 30 miljoner kronor. En enig skolnämnd ställer sig nu bakom kravet på en betydligt utökad ram för det nya skolbygget.

Annons

Men vad händer om ni inte får mer än de 30 miljoner som redan är beslutade?

– Då bygger vi för 30 miljoner, säger skolchef Ann Willsund med ett visst eftertryck.

Men om skolan då blir för liten för det barnantal som förväntas finnas på orten, vilket alltså man redan är på det klara med. Vad händer då?

Hur ser ett värsta-scenario ut?

– Ja, det skulle väl vara att bussa alla barn i årskurs sex ner till Skansenskolan i Mörbylånga. Det är dock inget jag tror på. Men jag oroar mig fortfarande för talet om oförändrade budgetramar för skolans del.

NYTT ÄMNE

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) visar emellertid ingen större oro över att skolan säger sig behöva mer pengar.

– När det gäller det nya skolbygget finns det bara 30 miljoner kronor. Utifrån de förutsättningar som angavs, det vill säga att man skulle ersätta byggnaderna Eken och Boken, så ska det räcka. Allt det andra rör tekniska nämnden. Skolan ska bekymra sig om skolan. Renovering och underhåll ligger på tekniska förvaltningen.

Kent Ingvarsson säger sig också vara trött på argument för extra pengar i tid och otid.

– Man kan inte komma i april maj och begära 400 000 kronor när man driver en budget på 195 miljoner. 400 000, det är ju nästan felräkningspengar i sådan stor budget. Det kan inte vara alltför svårt för skolan att skruva inom den budget man har för att hitta dessa pengar.

Annons

Kent Ingvarsson anser också att beslutsfattarna inom skolvärlden måste lära sig sin läxa:

– De måste lära sig att handskas med sitt fögderi.

Nytt ämne på skolnämndens schema?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons