Nyheter

Planer på flyktingby i Mejeriviken

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2012

 

Kapelludden AB planerar för utökad flyktingmottagning. Enligt en bygglovsansökan till Borgholms kommun tänker sig bolaget ett stort antal moduler med plats för cirka 250 personer på den yta Slottsskolan lämnade i Mejeriviken i somras.

– Vi har tagit hjälp av en konsult, han utreder frågan, säger Kapelluddens VD Anders Jonsson.

 

I underlaget Skara-konsulten Joachim Grundin lämnat till Samhällsbyggnadsförvaltningen berättas om ett stort antal moduler i långa längor på ytan bakom industribyggnaden i Mejeriviken. Varje modul utrustas med tre våningssängar, toalett, dusch och enkelt tillagningskök.

– Ansökan kom in för några dagar sedan och det ansöks om tillfälligt bygglov för 96 moduler. Tar man bort några moduler för kontor och annat så handlar det om boende för cirka 250 personer, berättar Tommy Lindström på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Uppgifter till Ölandsbladet gör gällande att det handlar om året-runt-verksamhet och att Kapelludden AB redan gjort en förfrågan till kommunen om att få hyra marken.

Något Joachim Grundin vare sig bekräftar eller dementerar, han vill heller inte berätta vem hans uppdragsgivare är.

– Jag berättar gärna mer när allt är klart, innan dess finns det ingen anledning att kommentera någonting. I nästa vecka kan jag veta mer, säger han vänligt men bestämt.

Anders Jonsson, med asylsökande på Kapelludden i dag, är något mer informativ.

– Det är inga konstigheter, vi tittar på frågan och när vi får mer information kan vi berätta mer. Men i nuläget vet vi inte ens om det blir av.

Följdfrågor som när, hur och hur många får alla samma svar.

– Som du vet har vi tagit hjälp av en konsult, han utreder alla de frågorna.

På Samhällsbyggnadsförvaltningen kvarstår flera frågetecken innan tillfälligt bygglov kan ges.

– Vi har begärt in kompletteringar och är lite nyfikna på hur de ska få rum med hela 96 moduler på den platsen. Det är också väldigt viktigt att de ordnar fram gemensamhetsutrymmen för de boende, säger Tommy Lindström.

Längorna med moduler blir tre meter breda och cirka 80 meter långa och ska placeras med tolv meters mellanrum. Varje länga ska innehålla åtta moduler med två lägenheter i varje, i en modul per länga finns även en tvättdel.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.