Nyheter

Pestvarning utanför Byxelkrok

Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

ÖLAND

Magnus Sandins fångst i bottengarnen förvånar – och förskräcker.

– En signalkräfta! De bär pesten och det vill vi inte ha på Öland, säger byxelkroksfiskaren.

Flodkräftor trivs på Öland, hit har dess fiende nummer ett, kräftpesten, inte hittat.

Den fruktade pesten kommer med signalkräftan vars utbredning från fastlandet till Öland stoppas av Kalmarsunds bräckta vatten.

Ändå en stor signalkräfta, en hona, i Magnus Sandins bottengarn vid fiske nära hamnen i Byxelkrok.

– En sådan fångst vill jag inte se mer, signalkräftan är ju en sötvattensart och ska inte klara sig i Kalmarsund, säger han om den ovanliga fångsten som gjordes under torsdagen.

KNAPPAST ENSAM

Just pesten är vad Magnus Sandin fruktar mest. Har signalkräftan mot alla odds fått fäste kan det få förödande konsekvenser för den rödlistade och akut hotade flodkräftan.

– Öland är pestfritt. Signalkräftan bär pesten och det vill vi inte ha. Det vore jäkligt tråkigt om smittan får spridning här, säger Magnus Sandin.

Byxelkroksfiskaren är inne på spåret ”att finns det en, finns det fler”.

– Varför skulle jag få den enda signalkräftan i sundet? Vad är oddset? Nä, det känns osannolikt att den skulle vara ensam.

DÖD

Något bildbevis hanns inte med.

– Den är uppäten, den är död , garvar Magnus Sandin och tillägger:

– Men det fanns ingen tvekan, jag visade upp kräftan för flera andra personer och det var en signalkräfta.

Efteråt tog han kontakt med länsstyrelsen samt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) dit fynd av denna karaktär kan inrapporteras.

– SLU skulle ha möte och höra av sig på måndag, berättar byxelkroksfiskaren och uppmanar andra att göra som honom – OM de råkar fånga signalkräftor.

– Ta bort signalkräftorna direkt, de hör inte hemma på Öland.

FÖRBUD

Försök har visat att signalkräftor inte klarar skalömsningen i bräckt vatten, men vuxna kräftor kan överleva under lång tid mellan skalömsningar.

För att skydda flodkräftan förbjöds utsättning av signalkräftor på Öland och Gotland redan 1985.

I dag råder ett landsomfattande förbud, för utsättning krävs tillstånd från länsstyrelsen. Om signalkräftor sätts ut i vatten med flodkräfta resulterar detta oftast i hundra procent dödlighet för flodkräftan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.