Annons
Nyheter

Personal hotad på flyktinganläggning

Nyheter • Publicerad 10 juli 2009

Flera hotfulla situationer på flyktinganläggningen i Mörbylånga har lett till att två då 16-åriga pojkar dömts för hot mot tjänsteman.

De båda pojkarna har vid olika tillfällen hotat att skada eller döda personal.

Annons

En av händelserna inträffade under ett så kallat ”husmöte” på flyktinganläggningen. Personalen informerade om nya rutiner, vilket inte accepterades av en av 16-åringarna. Flera vittnen uppger att han blev aggressiv och hotade att slå personalen om de nya reglerna infördes.

Kalmar tingsrätt har fått liknande berättelser från de inblandade ur personalstyrkan, samt en tolk som närvarade under mötet. Detta ses som en bekräftelse på att hoten har ägt rum.

En annan situation uppstod då det i allmänhet var oroligt på anläggningen. En anställd bestämde sig för att prata med den ovan nämnde 16-åringen. När den anställde vid ett tillfälle tog tag i 16-åringen uppfattade pojken detta som ett hot och ringde sin jämnårige kompis, som kom till platsen.

Kompisen hotade att slå den anställde och döda hans familj. I de första förhören uppgav kompisen att han hotat med att hämta en kniv. Men vid senare samtal hävdar han att han glömt händelsen.

Tingsrätten litar dock på den anställde och hans kollegor, som bevittnade det hela.

De båda 16-åringarna döms för hot mot tjänsteman, eftersom hoten vid båda tillfällena rörde personerna under deras yrkesutövning.

Påföljden för 16-åringen vid ”husmötet” blir ungdomsvård.

Den andre 16-åringen straffas dock med 45 timmars ungdomstjänst. Kalmar tingsrätt dömer honom nämligen även för misshandel av en jämnårig Mörbylånga-bo, sedan han tagit strypgrepp på denne.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons