Nyheter

Pendlar för kunskap

Nyheter • Publicerad 24 maj 2010

FÄRJESTADEN/

KALMAR

Malin Hagman och Jannie Sjöström sätter sig varje morgon på bussen in till Kalmar, precis som 812 andra gymnasieungdomar från Mörbylånga kommun. En pendling som ibland innebär kamp mot klockan, men som också kan ge ett försprång i pluggandet.

Malin och Jannie har gått i samma klass från ettan till nian. I höstas började de gymnasiet och befann sig för första gången på olika skolor. Malin läser naturvetenskap på Lars Kaggskolan, och Jannie går Stagneliusskolans samhällsprogram. Men de träffas nästan varje dag ändå - på bussen över Ölandsbron.

BRA FÖR PLUGG

Ölandsbladet träffar gymnasietjejerna en eftermiddag och följer med dem på bussen, från påstigningen i Kalmar tills de tar mark i Färjestaden. Den här resan gör de minst två gånger per dag.

– Det kan vara riktigt jobbigt på morgnarna. Även om det går två bussar samtidigt så är de ofta överfulla, i höstas kunde jag stå hela vägen från Färjestaden till Kalmar, säger Malin, som hoppar på linje 404 vid Järnvägsgatan.

Jannie bor i Möllstorp och stiger på längs Brovägen. Men utan att det ens har gått ett helt skolår så försöker hon redan undvika bussen så ofta det går.

– Jag åker hellre med pappa och är på skolan en halvtimme tidigare, än att jag anpassar mig efter bussen. Det är svårt att veta om den går i tid eller inte.

Men som ölänningar har de också fördelar mot sina klasskompisar från fastlandet.

– Om man vet att bussen går i tid så kan det vara väldigt skönt att ha den extra halvtimmen att plugga om man ska ha ett prov direkt på morgonen, säger Malin.

FÖREDRAR ÖLAND

Bron har lett till att Färjestaden mer och mer blivit en förort till Kalmar. Men i skolvärlden dras en tydlig skiljelinje mellan fastlandsbor och öbor.

– Jag får ofta höra att på Öland är det bara inavel, och gör vi något fel så är vi ”jävla ölänningar”, säger Jannie, som ändå gärna framhåller sitt ursprung.

– Jag är stolt att vara ölänning. Jag trivs att vara på Öland, man känner alla och har nära till det mesta. Jag förstår inte varför man retar oss som bor här.

Malin flyttade till Öland när hon var sju år, och ska hon bo någonstans på ön så är det just i samhället närmast brofästet.

– Jag brukar säga att Färjestaden är den bästa platsen på Öland. Det är nära till Kalmar och många ställen på Öland.

Och trots att bussresorna kan kännas jobbiga, så skulle ingen av tjejerna kunna tänka sig att överge Öland för att bli kalmarbor.

– Hemma är det lättare att plugga, där finns skrivbord och man kan få hjälp när man vill, säger Jannie och Malin håller med:

– Jag bor gärna med min familj. Jag kan förstå att de som bor i Degerhamn och Mörbylånga vill flytta. Men varför bo i Kalmar när det bara är en halvtimme hem till Färjestaden.

Läs mer om gymnasieskolorna i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.