Nyheter

Peder tar över Solö

Nyheter • Publicerad 8 februari 2006

Peder Fransson, som sedan 1997 drivit den populära puben och restuarangen vid hamnen i Byxelkrok, tar nu över det anrika sommarpensionatet Solö, med rötter i 1920-talet.Tillträdet sker i denna månad, men någon ”programförklaring” vill han ännu inte ge.

– Det här har varit på gång i snart två år och i höstas bestämde jag mig, säger Peder som vill avvakta en tid innan han presenterar vilket upplägg han kommer att satsa på.

– Det är ingen brådska, jag ser det här förvärvet på lång sikt. Det finns en del som måste förbättras, men stället är definitivt utvecklingsbart, menar Peder som tar över en anläggning med cirka 100 bäddar.

– Tanken är att öppna omkring Valborg, och då ska också restuarangköket vara igång, säger Peder Fransson.

Pensionat Solö har alltså ett 80-tal år på nacken och kan väl sägas vara den första stora turistsatsningen på norra Öland. På 20-talet ansågs det märkvärdigt när panget hade hela 35 gäster på en sommar.

På 60-talet och en bit in på 70-talet var det dans några kvällar i veckan på somrarna och under några år vid den tiden drev Solö av en dam som hette Birgitta Ögren, som gjorde sig känd för ett gott kök.

Således var det många, inklusive undertecknad, som vallfärdade till Solö för att avnjuta ställets Coeur de filét provencale. Vilken serverades till ett högst anständigt pris.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.