Nyheter

Pastorn från Sergelplattan till Borgholm

Nyheter • Publicerad 25 mars 2009

Det är en annorlunda präst som kommer till Borgholm till helgen. Carl-Erik Sahlberg har i ett 20-tal år varit präst i S:ta Clara kyrka, ett stenkast från Sergels Torg i Stockholm.

Under dessa år har han varit ute bland folk på torget, knarkare, prostituerade, kriminella eller andra som finns i det vi ibland kallar ”utanförskapet”. Ett arbete han fått kunglig medalj för Det är Borgholms Kristna Samarbetsråd som står som inbjudare till den kommande helgens samlingar.

Han känner till livet på ”Plattan” utan och innan, Carl-Erik Sahlberg. Han har under sina år där träffat narkomaner, prostituerade, alkoholister, hemlösa, invandrare och kriminella av alla slag. Han har också sett att många av dessa har fått befrielse och förändring av sina liv genom en kristen upplevelse.

Han kan berätta mycket om arbetet på ”Plattan”. Och han verkar också gilla att berätta om det. I somras var han på Öland och man vågar nog påstå att den publik som lyssnade då fick möta en annorlunda präst med stor förmåga att engagera.

Kunglig medaljör

Det arbete han och hans medarbetare har gjort och gör i Stockholm, och i synnerhet på Sergels Torg, är vida uppskattat och berömt. Så berömt att han fick medalj. Han fick ur Kungens hand ta emot en medalj i 8:e storleken för det arbete han utfört där.

Carl-Erik Sahlberg och hans team kommer att ha flera samlingar i Borgholm. Det är Borgholms Kristna Samarbetsråd som är inbjudare och det kommer att hållas sammankomster i stans kyrkor med början i Pingstkyrkan på fredagskvällen kl 19. Lördagskvällen samlas man i Missionskyrkan på samma tid. Sahlberg och hans team är också med i högmässan i Borgholms kyrka på söndagen kl 11. Förutom dessa samlingar kommer teamet också att möta församlingarnas styrelser, kyrkoråd och anställda i ett speciellt seminarium.

Ölandsbladet träffade Carl-Erik Sahlberg på sitt arbetsrum i S:ta Clara kyrka i Stockholm för några dagar sedan.

– Jag ser fram emot att få komma till Borgholm och att få träffa ölänningarna och de som arbetar inom kyrkorna i stan men också förstås alla andra i de olika samlingarna.

Kommer du att fokusera samlingarna på ditt sociala arbete eller blir det på det andliga du koncentrerar samlingarna?

– Det kommer att bli både på det ena och det andra! Dessa båda viktiga delarna följs åt i ett välfungerande kristet arbete!

Det bör poängteras att Carl-Erik Sahlberg också har åsikter om socialt arbete, hur sådant arbete bedrivs och också kan förbättras.

Ordförande i det ekumeniska samarbetsrådet i Borgholm, och som är inbjudare, är missionspastorn Christina Lindell.

Vad var det som gjorde att ni valde just Carl-Erik Sahlberg som gästtalare i denna ekumeniska helg?

– Han är en mycket spännande person. Han har en gedigen erfarenhet av att möta många slags människor i de mest skilda miljöer. Han är en mycket fängslande talare och spännande att lyssna till. Han har varit med om händelser vi behöver ta del av, och lära oss av, säger Christina Lindell.

Carl-Erik Sahlberg ska ju också möta kyrkans ledande personer och anställda. Någon särskild tanke med det?

– Med sina erfarenheter kan ha ge oss nya infallsvinklar om hur vi ska kunna närma oss människor, och om hur vi ska kunna berätta om kristen tro Han kan också ge oss inspiration för vårt fortsatta och viktiga ekumeniska arbete här på Öland.

Det finns skäl att tro att det blir intressanta samlingar i Borgholm kommande helg!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.