Annons
Nyheter

Ingen mer sommarvärme – regn och kyla på ingång

De senaste dagarna har Kalmar län skämts bort med sommartemperaturer på upp till 20 grader. Men passa på och njut – det håller inte i sig.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 22 april 2023 • Uppdaterad 23 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Under lördagen och söndagen får i stort sett hela Kalmar län fått bada i solsken med temperaturer på mellan 16-17 grader längs kusten och upp till 20 grader längre in på fastlandet.

– Det kommer inte hålla i sig utan det är väderomslag på gång, säger Linnea Rehn Wittskog, vakthavande meteorolog på SMHI.

Annons

Söndagsförmiddagen blir solig och varm men under eftermiddagen mulnar det på. Ett regnväder kommer nämligen passera in österut över Götaland som anländer till Kalmar län framåt eftermiddagen.

– Regnvädret passerar dock snabbt och det kan bli sol igen söndag kväll, säger Linnea Rehn Wittskog.

Under nästa vecka kan vi räkna med allmänt lägre temperaturer och ostadigt väder.

– Det blir en dagstemperatur på omkring tio grader, beroende på hur mycket solen får visa sig. Efter söndagens regnområde kommer nya regnområden in under nästa vecka.

Men det har inte varit så varmt att det kan klassas som sommar?

– För att vi ska räkna det som meteorologisk sommar ska det ha varit en dygnsmedeltemperatur på tio grader fem dygn i följd. För Kalmar läns del ser det inte ut som att det hinner bli det.

Blir det några väderskillnader beroende på var i länet man befinner sig?

– Det är lite skillnader så här års med varmare temperaturer längre in på fastlandet och kallare längs kusten och på Öland. Sedan kommer Öland förmodligen få ha kvar solen lite längre under söndagen då regnovädret kommer västerifrån. Annars blir det inga större skillnader och det kommer vara allmänt ostadigt i hela länet under nästa vecka.

bild 1/3
Sommarvärme i Lindsdal.
Sommarvärme på Saxnäs camping.
Sommarvärme i Lindsdal.
Sommarvärme i Lindsdal.
Sommarvärme på Saxnäs camping.
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons