Annons
Nyheter

Påskfirande med röda "kycklingar"

Nyheter • Publicerad 12 april 2012

 OTTENBY

Påsken fortsätter hela veckan lång på Ottenby.

Annons

Och det spelar ingen roll om du är mätt på hönsägg efter helgens påskfrosseri. Här är det tovade ägg och andra fåglar som gäller.

 

– Det känns ju rätt logiskt egentligen att vi nu satsar på en påskvecka, med tanke på att det är lite av fåglarnas högtid, säger Liselotte Wetterstrand Waldenström på Ottenby fågelstation och Naturum.

Under tisdagen fick barnen som var på besök möjlighet att skapa sina egna ägg med förebilder så som örnens och hackspettens. Och inte genom att värpa egna ägg då, utan istället en annan relativt svår men trots allt mer mänsklig konstform - tovning.

– Hur får hackspettarna plats i det där lilla ägget, undrar en av barnen framför det lilla ägget med en längd på tre centimeter.

– Tanken är ju att de ska lära sig om fåglarna samtidigt som de lär sig att tova och göra något annorlunda och kul, förklarar Liselotte.

 

SPANAR PÅ ÄNDER

Naturums uppgift är att skapa ett intresse för naturen och av denna anledning vänder sig fågelstationen mot ett betydligt yngre klientel än de vanliga besökarna som anländer i horder med tubkikare när en världssensationell fågel siktats.

– Den här veckan är det helt vanliga änder och sälar som får mest uppmärksamhet. De som sitter stilla och är tacksamma när man ska lära sig hur kikaren fungerar.

Annons

– Det är perfekt att nå barnen innan de är i tioårsåldern och de ofta ”nördar ner sig i något ämne, som datorer, idrott eller kanske fågelskådning.

 

RÖDHAKAR VANLIGAST

Under veckan finns det en rad aktiviteter riktade mot barnen. Frågesport, pyssel och rundvandringar med spaning efter fåglar och ringmärkningsguidning.

– Vi är så snälla vi kan mot fåglarna. Det här gör vi för fåglarnas bästa, säger Stina Andersson, ringmärkare på fågelstationen, ute på den tur som görs en gång i halvtimmen där fåglarna samlas in för att ringmärkas. Hon stoppar ner en rödhake i tygpåsen som hon har med sig och berättar att det är den vanligaste fågeln under perioden april-maj.

– Den har firat påsken i södra Europa. Nu kommer den hem igen. Kanske bor den här på Öland eller längre upp i landet, berättar hon.

 

UPPTÄCKTSFÄRD

Väl inne i ringmärkningsstationen blir det ett mer avancerat språk. En sorts grekiska som möjligen de tioåringar som väljer att bli ”fågelnördar” kan förstå.

– Vi tar en och en och en halv ring här.

Annons

– Den här har fett två.

– Den här är två K.

På en lekmans språk innebär det att fågeln är normaltjock och två år gammal. En mängd andra olika data samlas in i raskt takt innan fågeln till slut stoppas ned i ett tunt rör för att vägas.

– Jag lovar, de ta inte skada av det här, de kropp kan hantera ett så trångt utrymme, säger Stina innan hon släpper ut fågeln i det fria igen.

Men hur är det då med kycklingar, finns det verkligen inga sådana i Ottenby till påsk? Jo faktiskt.

För de allra minsta besökarna finns en alldeles speciell upptäcktsfärd på jakt efter kycklingar som gömt sig inne i Naturum.

 

MAGNUS ANDERBERG

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons