Annons
Nyheter

Pappor får mer pengar än mammor

Nyheter • Publicerad 13 april 2012

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Hur jämställt är egentligen Mörbylånga?

Annons

Tja, säg det. Någon könsuppdelad statistik redovisas inte.

Men nu ska dessa orättvisor belysas så att kommunen kan erbjuda jämställd medborgarservice.

– Borgholm har skrivit under den europeiska deklarationen om jämställdhet. Kalmar har tagit tag i problemet med full kraft. Men vi ligger efter resten av landet i Mörbylånga kommun, säger Margaretha Lööf-Johansson (S). Efter att hennes motion om jämställd medborgarservice gått igenom i Kommunfullmäktige finns dock hopp om bättring.

– Det finns en strävan hos politikerna, men det är svårt att föreslå några konkreta förändringar när vi inte har någon statistik som belyser problemen.

FAVÖR TILL PAPPOR

Ett exempel på svajande jämställdhet gäller det försörjningsstöd som delas ut till ensamstående pappor och mammor i Mörbylånga. I ett räkneexempel får 27 män och tre barn 180 000 kronor medan 21 kvinnor och elva barn får totalt 92 000 kronor. Samtidigt som männen i sammanhanget mer frekvent har en fast jobbinkomst.

– Det är siffror som måste analyseras. Men tyvärr pekar de mot att pappor får mer försörjningsstöd. Tyvärr är mannen norm i allt för många hänseenden i samhället. Därför handlar det i grund och botten om att förändra en attityd, det är inte enkelt.

ÄVEN MÄN KRÄNKS

Kommuner som belyst frågan har kommit fram till en rad orättvisor. Som att män får fler hemtjänsttimmar. Eller till exempel att idrotter om pojkar sysslar med får mer bidrag. Men även att sjukvården satsar mycket mindre pengar på att motverka prostatacancer än bröstcancer och att feta kvinnor får vård men inte feta män.

– Det här handlar alltså inte bara om att framhålla när kvinnan förfördelas. Utan även om när män kränks, en jämställd medborgarservice.

Annons

MÄN BETALAR AVLOPP

Framöver kommer kommunstyrelsen två gånger under året att ta del av statistik som belyser frågan. Därefter handlar det om att ta fram vilka insatser som kan göras konkret.

– Vissa förändringar är inte svåra att göra. Bara vi känner till dem.

– Som det är nu kanske kommunen skickar alla fakturor som gäller sopor, vatten och avlopp till mannen i ett förhållande och dagisfakturor till kvinnan. Det är invanda system som inte är så väl genomtänkta alltid.

Men är allting nattsvart då?

– Nä då. Till exempel har vi kommit långt när det gäller kvinnlig representation politiskt.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons