Annons
Nyheter

Paparazzifotograf förnekar falsklarm

Nyheter • Publicerad 22 juli 2009

Paparazzifotografen Uffe Kongsted slår ifrån sig anklagelserna om att han falsklarmat Sjöräddningen efter en kontrovers med vaktstyrkorna på Solliden.

– Jag kan inte förstå vad det kommer ifrån.

Annons

Efterspelet kring paparazzi-rabaldret till sjöss utanför kungliga Solliden fortsätter.

Den utpekade fotografen Uffe Kongsted är oförstående till misstankarna om att han falsklarmat Sjöräddningen efter att ha blivit avvisad av Securitas-vakterna och SÄPO.

– Det kan jag inte förstå, jag kan inte förstå vad det kommer ifrån. När jag blev bortkörd åkte jag till Borgehage och låg vid bryggan där och vinkade till andra båtar samt pratade med en kollega som har hus i Borgehage (Expressen-fotografen Stefan Söderström), säger den välkände danske paparazzifotografen till Ölandsbladet.

En tvist till sjöss medges samtidigt.

– Jag ligger 300 meter från skyddsområdet, ändå ska vaktfolket ha bort mig. Jag har min fulla rätt att ligga där och göra vad jag vill; fiska eller läsa min avis eller vad jag gör. Det finns inget förbud att fotografera därifrån.

– Problemet ligger hos vaktfolket. De gör unga killar till vakter och ger dem makt, en makt de vill visa. Vakterna tror att de har befogenhet att köra iväg mig, men de har de inte. Jag ligger 300 meter från de gula bojarna, säger Uffe Kongsted och anser att vakterna uppträdde aggressivt.

– Det var mycket att jag pratade ”bullshit” och när Säpo-båten kom ut fick jag höra att alternativen var att försvinna eller tas till polisstationen för förhör.

Uffe Kongsted valde att packa ihop metspö och kameror för att med den egna båten bege sig söderut mot Borgehage.

– Den båten har jag använt många gånger vid fotouppdrag utanför Solliden, det är mitt jobb och det blir ofta bra bilder.

Enligt vad Ölandsbladet erfar har just Uffe Kongsteds verksamhet orsakat stor irritation hos kungafamiljen.

Annons

– De vågar knappt gå ut när han ligger ute med stora teleobjektiv, deras frihet begränsas, sägs det till tidningen.

På Uffe Kongsteds hemsida finns mängder av bilder från diverse fotouppdrag i Sverige och utlandet samt en prislista. Att anlita Uffe Kongsted för en dag kostar 5 000 danska kronor plus dansk moms.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons