Annons
Nyheter

På väg till Gotlandspremiären

Nyheter • Publicerad 21 juni 2007

GRANKULLAVIK

I ett strålande solsken invigdes på onsdagen färjelinjen mellan Visby och Grankullavik. Och solen sken ikapp med nöjda och glada ölänningar som samlats vid kajen.

Annons

– Det känns fantastiskt, utbrast en glad Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgolms kommun.

Politiker, öländska företagare och nyfikna ölänningar hade tagit sig till Grankullaviks hamn för att få ta del av invigningen av det som nu knyter ihop Öland och Gotland, nämligen färjelinjen mellan Visby och Grankullavik. Efter att HSC Gotlandia eller ”Lillsnabben”, som färjan också kallas, glidit in i hamnen med passagerare från grannön minglades det på kajen med champagne och jazziga toner av bandet Swingcats.

”LYCKODVALA”

Alla verkade gå i någon slags lyckodvala och en av de var en nöjd Christer Pettersson, planeringschef i Borgholms kommun.

– Det känns bra, nu är vi äntligen där. Det är helt fantastiskt att vi fått det här efter så många människors insatser.

Sommarölänningen Ove Eriksson hade också tagit sig dit för att ta del av invigningen.

– Det här är en viktigt grej för norra Öland, tyckte Ove, som har planer inför sommaren.

– Det ska bli en resa i sommar! Den gamla båten som gick här förr åkte man ju med.

KNÖTS SAMMAN

Under ceremonin hölls det tal av bland annat Lisbeth Lennartsson som tackade rederiet AB Gotland med koncernchefen, Jan-Eric Nilsson i spetsen.

Annons

– Tack för att ni vågar göra den här satsningen. Det känns bra att ha knutit ihop ändarna, vi har längtat och kämpat för det här i drygt 10 år, sade Lisbeth Lennartsson samtidigt som intiativtagaren Eddie Forsman räckte fram en gåva i form av en båt fylld av blommor.

Även Eva Nypelius, kommunalråd på Gotland, höll tal och betonade vad den här satsningen kommer att betyda för de båda öarna. Och för att visa att Öland plus Gotland nu verkligen är sant, knöts symboliskt två rep ihop av olika parter från Öland och Gotland som kämpat för att få igång den nya färjelinjen.

Sedan återstod det bara för premiärpassagerarna att stiga på färjan för en resa mot ön, som återigen är så nära Öland man kan komma.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons