Annons
Nyheter

På Öland kopplar Robert av

Nyheter • Publicerad 19 juni 2008

Robert Gustafsson har lockat svenskar till skratt i nära 20 år. Under sommaren spelar han i lustspelet ”Lånta fjädrar” i Krusenstiernska gården i Kalmar. Då kan han tillbringa mycket ledig tid i sommarstugan i Byxelkrok. Det är hit han återkommer för att varva ner, och hitta inspiration till nya manus.

Ölandsbladet möter Robert Gustafsson på Elsas hembageri.

Annons

– Det här är Byxelkroks legendariska samlingspunkt. Smultronstället som folk kräver ska vara öppet jämt, säger Robert Gustafsson.

”ÖLAND ÄR EN OAS”

Han hälsar till höger och vänster och byborna verkar inte behandla honom annorlunda än andra sommarölänningar, trots att han är en av landets mest kända personligheter. Sedan slutet av 1980-talet har han tillbringat många högtider och alla somrar i stugan i Byxelkrok.

– Öland är en oas, här tänker jag bra och blir kreativ. Jag låser in mig i min skrivarbod, där är det tyst och jag får vara ifred.

Han har alltid något projekt på gång, året runt.

– Jag är nog lite lutheransk av mig. Jag kan inte bara hänge mig åt att bada, då blir jag galen. Men det räcker med att skriva tre rader, sen kan jag koppla av igen.

Sedan mitten av 80-talet har Robert roat Sverige i tv-program, teaterföreställningar och otaliga imitationer av kända personer som Sven Wollter och Göran Persson. Men den mest ihågkomna är nog imitationen av Tony Richardsson.

PREMIÄR DEN 3 JULI

– Jag tycker det är roligt att arbeta med dialekter, och Sverige är så omfattande på längden så det finns så många olika. Folk tror att det handlar mycket om ord, men egentligen är det melodi och betoningar, säger Robert och ändrar genast rösten för att visa skillnaden mellan en mätt skåning och en lömsk värmlänning.

– Mycket handlar om tajming, och musikalitet. Sedan har man stor användning av schabloner och förutfattade meningar. Ska man gestalta en snål person så räcker det med att man pratar småländska, då behöver man inte förklara mycket mer.

Annons

Ofta har han kunnat kombinera sommarturnéer i södra Sverige med att åka till Öland på de lediga dagarna. I år blir det enklare än vanligt, eftersom han aldrig behöver åka längre än till Kalmar. Den 3 juli har ”Lånta fjädrar” premiär, ett lustspel som utspelar sig under 1920-talet. Här spelar Robert mot bland andra Peter Dalle, Susanne Reuter och flera lokala skådespelare.

– Jag och Peter Dalle letade pjäser från 20- och -30-talet. Den här fastnade vi för eftersom den är aktuell även idag, med fascinationen för kända människor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons