På Åkerboskolan är knoppen och kroppen i centrum
LÖTTORP
På Åkerboskolan har man sedan starten 2003 varje vecka jobbat med ett Må bra program där alla elever och lärare deltagit. Varje termin har man uppvisningar för klasskamrater och lärare, men även föräldrar är välkomna.
Ölandsbladet kom på besök och fann att på skolgården utanför idrottshallen, lekte många barn och tycktes ha väldigt trevligt i solskenet, de mådde bra! Idrottshallen var nedsläckt men där myllrade av elever och lärare, förväntansfulla inför en uppvisning av tolv olika grupper som intensivtränat i tre veckor för den här dagen och stunden.
Med bara strålkastare från ett par overheadapparater riktade mot den del av golvet som skulle föreställa scen, tågade alla de många barnen in från 5-åringarna på Solvändan och Ekens förskola, samt mellanstadiets elever Väderkvarnen och högstadiets Kronhjorten. De som skulle uppträda höll sig diskret i bakgrunden, nervösa, men skärpta och fullt upptagna av sina roller, av kläder och smink. Programmet innehöll uppträdanden från alla klasserna och eftersom andan på Åkerboskolan är som den är, så applåderade man, tackade för applåderna, var tysta och hövliga när de lågmälda och modiga eleverna läste upp texter.
MÅ BRA 06/07
Detta var en av alla de uppvisningar och program som är resultatet av MÅ BRA 06/07 som Åkerboskolan arbetat med i tre år nu. Utlagd över terminerna upprepas programmet varje år. Planeringen engagerar vissa lärare mer än andra. De som jobbar med projektet som förhoppningsvis får fortsätta som en integrerad del av undervisningen, leds av Helena Steigert, Jan Strindhag, Ann-Christin Lidheim, Robert Karlsson-Johansson, Åsa Byström, Victor Byström Sofia Ohlsson och Elsa Edling. Vissa veckor har Må bra-verksamheten haft extra stort utrymme på schemat, andra veckor har man endast gjort någon mindre aktivitet. Det vanliga schemat tål inte för många extra avbrott, då hinner man inte med allt som ska läras in under terminerna.
Må bra, det gör man om man äter bra, sover bra, och motionerar på ett bra sätt. Därför deltar eleverna i drama, lek och dans, för övrigt den aktivitet som varit det senaste tre-veckorsprogrammet och som avslutades i fredags. Rasterna ska tillbringas utomhus så mycket som möjligt, vilket ger eleverna en god chans till lek och rörelse. Den 18 maj arrangeras Solvändanloppet som engagerar hela skolan. Eleverna som tänker delta, tränar på ledig tid och meningen är att så många som möjligt ska vara aktiva.
Vi-känslan är också en viktig del i skolans sociala träning. Eleverna har lägerskola, man leker och tränar samarbete, etik och moral samt att göra iordning sitt klassrum. Skoljoggen är ytterligare en utomhusaktivitet som man jobbar med en hel vecka i september, då får alla elever också pröva på att ge varandra massage. Det är en mycket viktig övning, kanske en av de allra viktigaste. Eleverna upplever att de kan känna sig trygga i skolan eftersom kroppskontakten stärker elevens självkänsla på ett så övertygande sätt att detta motverkar våld i skolan. För att ytterligare stärka effekten av Må bra-programmet, kommer föreläsare och pratar med barnen om kost, motion och hälsa i samband med att man övar vissa moment.