Oviss framtid för sommarfärja
BORGHOLM
Färjetrafiken sommartid mellan Byxelkrok och Oskarshamn är hotad trots dubbelt upp i stöd från berörda kommuner.
200 000 kronor är ändå en liten droppe i havet. Jag får ta mig en funderare och prata med min familj, säger redaren Håkan Ottosson.
Färjan MS Solsund med plats för ett 25-tal bilar har trafikerat rutten Byxelkrok Oskarshamn i åtta år. Inför år nio begär redaren Håkan Ottoson mer i stöd av kommunerna.
HÄLFTEN
Vi och Oskarshamn har sedan starten av färjetrafiken gått in med 50 000 kronor var och per år. Nu fanns önskemål om 200 000 kronor från respektive kommun, berättar Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm.
Efter förhandlingar kommunerna emellan får redare Håkan Ottosson hälften av det han begärt för att fortsätta färjetrafiken.
Borgholm går in med 75 000 kronor medan Oskarshamn får ta ett större ansvar och bidrar med 125 000 kronor. Jag vet inte om Håkan Ottosson är nöjd med det, han har ju begärt 400 000 kronor.
FUNDERA
När Ölandsbladet kontaktar Håkan Ottosson har han precis fått beskedet från kommunerna.
Svårt att säga om jag fortsätter, 200 000 kronor är ändå en liten droppe i havet. Jag får ta mig en funderare och prata med min familj, jag har ju ett heltidsjobb på Destination Gotland och på så sätt är Solsund mer en hobby. Som tar tid.
Höga kostnader är hans förklaring till behovet av större stöd från Oskarshamn och Borgholm.
DYRT
Framför allt har det blivit väldiga bränslekostnader, där är det stor skillnad mot tidigare. När man sedan får en varvsräkning på 895 000 kronor, som vi fick i fjol, är det tufft. Det kostar att driva en färja.
Och hur är beläggningen?
Ungefär som den alltid varit, ganska stabil och som vanligt lite dåligt i början och slutet av säsongen.
När bestämmer du dig?
Ring tillbaka om några dagar, svarar Håkan Ottosson.
Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson:
För oss är färjetrafiken jätteviktig.
STÖD
Förutom MS Solsund trafikeras Kalmarsund av cykelfärjan MS Dessi vars bidrag från externa aktörer är betydligt större än det Solsund får. Där går Vägverket in med 500 000 kronor per säsong medan Mörbylånga och Kalmar kommun bidrar med 250 000 kronor var.
I snitt har MS Solsund cirka 13 000 passagerare och cirka 3 000 fordon per säsong.