Nyheter

Oviss framtid för allén

Nyheter • Publicerad 26 april 2010

BORGHOLM

Den gamla resliga almallén i Kungsgårdsbacken har ålderskrämpor och Trafikverket har ansett att en del träd måste tas bort ur trafiksäkerhetsynpunkt.

Men om och när det ska ske är ännu ovisst.

– Förra sommaren skickade vi in en dispensansökan om avverkning till Länsstyrelsen men har fortfarande inte fått något besked, säger Susanne Östangård på Trafikverket i Kalmar.

– Trafikverket får ta ner trafikfarliga grenar, men när det gäller hela träd krävs dispens från Länsstyrelsens naturenhet.

– Vi anlitade en konsult för bedömning av trädens kondition och det visade sig att en del var både i dålig kondition och hårt stympade.

– Samtidigt vill jag betona att vi kommer att ersätta de träd som tas bort med nya, inte alltför små, säger Susanne Östangård.

Den vackra almallén är något av ett signum för infarten till Borgholm, med Drottning Victorias vilohem på den vänstra sidan och Kungsgårdens ladugård på den högra.

Således var det många som blev upprörda över beskedet om trädfällningen och en del menade att en professionell arborist borde undersöka om det inte går att rädda dem genom beskärning.

De träd man ville ta bort markerades med blå färg, men strax därefter målade någon över dem med röda hjärtan...

Ölandsbladet har försökt få reda på när en eventuell dispens kommer att lämnas, men inte lyckats eftersom Karin Jacobsson på naturenheten befinner sig på tjänsteresa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.