Annons
Nyheter

Övergivna katter ska hitta hem

Nyheter • Publicerad 6 mars 2007

ÖLAND

Tv och uppvaktningar – den rikstäckande organisationen Djurskyddet Sverige har en nollvision: Ingen katt ska vara hem- eller ägarlös.– Målet är att höja kattens status, förklarar Sven Stensson, polisman stationerad i Borgholm.

Annons

Djurskyddets riksordförande, ölandspolisen Sven Stensson, hoppas mycket på den katt-kampanj som drar igång denna vecka.

– Lokalföreningarna runt om i landet, 58 till antalet, håller öppna hus, medlemmarna ska ut på gator och torg för att informera och namninsamlingar ska se.

Katt-aktionen ska pågå under hela året och slutmålet är utstakat.

– Vi vill ha en lagändring, att katter i tätort ska vara märkta och registrerade. Genom att uppvakta jordbruksministern hoppas vi få en sådan lagändring till stånd, det har varit nära flera gånger men i sista stund har politikerna backat.

KATT-SPA

Katten är det stora för Djurskyddet. Föreningen bildades för 100 år sedan av, enligt Stensson, ”rika tanter i stan som tyckte synd om hemlösa katter”. Fortfarande finns fokus på denna kategori av katter. Förvildade och hemlösa katter tas om hand av Djurskyddet, får vila upp sig på något djurhem och efter en tid på katt-SPA placeras katterna ut hos djurvänner. Djurskyddets ölandslokaliserade ordförande till trots, lokalförening på Öland finnes ej.

– Nej, det är Kalmar som är närmast. Däremot har Mörbylånga kommun samarbete med Djurskyddet i Kalmar, har de problem med någon förvildad katt i Mörbylånga griper Kalmar in. Mörbylånga kommun sponsrar djurhemmet i Skälby med 10 000 kronor per år. Hur de gör i Borgholm med förvildade eller övergivna katter vet jag inte, de har i alla fall inget samarbete med oss.

TV-PROGRAM

I katt-kampanjens epicenter finns tv-programmet ”Hitta hem”, premiären kunde skådas på TV4 i måndags.

– Tre gånger i veckan, på prime-time och samma produktionsbolag har gjort Veterinärerna och Barnsjukhuset. Djurskyddet är huvudsponsor och jag hoppas och tror på stort genomslag, säger Sven Stensson.

Annons

Programidén är både enkel och hjärtknipande: ”Söta omhändertagna katter ska hitta nya hem”. Överskottet från ”Hitta hem” går till våra djurhem. Enligt Djurskyddet finns det i Sverige idag över 100 000 förvildade katter utan hem.

– Men det finns inga förvildade hundar. Kampanjens syfte är att minska antalet förvildade katter genom att höja kattens status.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons