Annons
Nyheter

Överfull oljetank blir polissak

Nyheter • Publicerad 15 december 2006

ERIKSÖRE

Nu har det hänt igen. I mars ledde slarv i samband med påfyllning av villaolja i Mörbylånga till ett stort dieselläckage. Härom veckan skedde ett liknande missöde i Eriksöre.

Annons

Det var sedan en gårdstank fyllts på med dieselolja som det uppdagades att uppskattningsvis 50 liter hamnat på marken i stället för i tanken. Dieseloljan rann cirka 25 meter och bildade stora pölar – till råga på allt elände alldeles intill en vattentäkt.

Den drabbade lantbrukaren fruktar nu därför att olja kan ha letat sig ned i brunnen, vars vatten nyttjas till gårdens djur, men även till dusch och tvätt i hushållet.

Ännu så länge har man dock inte märkt något ”dieselglitter” i vattnet, men denna vecka skall kommunen för säkerhets skull ta prover.

CHAUFFÖREN BARA ÅKTE

Lantbrukaren upptäckte direkt att något gått galet, när han kände diesellukten. Men det märkliga är att chauffören, som levererade oljan, inte reagerade utan bara åkte därifrån som om ingenting hänt.

Räddningstjänsten larmades och var emellertid snart på plats och började omgående med saneringen, vilken blev omfattande. Sedan tanken flyttats grävdes åtskilliga lastbilslass med jordmassor bort.

Eftersom dieselolja klassas som miljöfarligt ämne, finns nu misstanke om miljöbrott. Det blir därför upp till polis och åklagare att utreda vad som egentligen hänt och varför. Oljebolaget har ingen förklaring, men medger att man fyllt på 26 liter utöver den beställda kubikmetern dieselolja.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons