Annons
Nyheter

Oväntad ny ordförande i Ötab

Nyheter • Publicerad 28 mars 2007

ÖLAND

Turistbolaget Ötab får i morgon en ny ordförande. Mycket oväntat hoppar kommunalrådet i Mörbylånga av uppdraget.

Annons

– Jag tror att det är till nytta för bolaget att jag kliver av, säger Kent Ingvarsson.

Till ny ordförande föreslår valberedningen bödabon Rolf Edmark.

Jäv och dubbla stolar fällde Kent Ingvarsson (m).

– Många har påpekat jävssituationen och den har jag väl inte sett tidigare förrän nu då vi är vid vägs ände, då Ötab ska ha mer pengar av kommunerna.

– Det uppstår viss förtroendekonflikt, först ska jag sitta i bolaget och driva den verksamheten, sedan ska jag ”hem” och besluta. Jag måste ha trovärdighet i mitt agerande, berättar Kent Ingvarsson.

ROLIGT JOBB

Beslutet att lämna ordförandeposten fattades nyligen med bara någon vecka kvar till bolagets årsstämma.

– Jo, jag bestämde mig lite sent, medger kommunalrådet i Mörbylånga.

Beslutsvåndan kan ha att göra med att Kent Ingvarsson trivdes med uppdraget.

– Samtidigt som mitt beslut är till nytta för bolaget så är det tråkigt för mig personligen, för det är ett roligt jobb. Det blev ett år och jag sa från början att jag skulle vara en parentes, småskrattar Ingvarsson och berättar att tiden fanns för såväl kommunen som Ötab.

Annons

– Det har inte varit värre än att man kunnat lösa det. Jävsfrågan, och inget annat, är orsaken.

ÖVERRASKNING

Den relativt nyinflyttade bödabon Rolf Edmark har svarat ja på valberedningens fråga.

– Kom som en total överraskning i helgen och jag ställer upp, turistverksamheten intresserar mig mycket, säger Rolf Edmark, kommunstyrelseledamot för moderaterna i Borgholm och projektledare för Ötab:s nya satsning Ölandskatalogen.

– Under mina 40 år som sommarölänning har jag sett turismen från ett användarperspektiv och efter vinterns arbete med katalogen har jag även fått en inblick i arbetet bakom kulisserna. Jag känner många inom styrelsen och fått en bra bild av hur det ser ut, berättar Rolf Edmark, ekonom i botten och egen företagare sedan 1985.

– Driva bolag är inte främmande för mig och att driva Ötab är att som driva vilket bolag som helst, slår han fast direkt.

Östgötens mål med styrelseordförandejobbet i det till hälften kommunägda turistbolaget är bland annat att skapa enighet.

– Trygga ekonomin, jämka olika intressen och en framgent stabil ägarbild är något av det jag har att jobba med.

OSUNT

Bolagets ständiga behov av skattemedel ogillas av Rolf Edmark. Han invänder inte mot tanken att ett turistbolag på Öland, ett av landets största turistmål med miljardbelopp i omsättning, borde stå på egna ben.

Annons

– På sikt kan bolaget inte vila på skattemedel, det är varken sunt eller hållbart.

Därmed kommer han också in på näringslivets roll I Ötab, den så kallade näringen äger genom Ölands Näringsliv Ekonomisk Förening den andra hälften i bolaget. Den ekonomiska insatsen från näringen är dock en spottstyver i sammanhanget, när kommunerna pumpar in miljoner satsade näringen förra året 133 000 kronor.

– Jag kan känna frustration och oro i frågan om näringen kan rekrytera tillräckligt många nya medlemmar för att matcha upp kommunernas åtaganden. Arbete pågår och vi har inte sett slutet, men som sagt, lite osäkert känns det, kommenterar Rolf Edmark.

Årsstämman i Ötab, Öland Turist AB, hålls i morgon torsdag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons